У свет новинарства ушетала је крајем осамдесетих, а захваљујући свом интелекту и труду временом је постала најмлађи уредник у историји новинарства СФРЈ,а убрзо и најчитанија књижевница. Ипак, као и свака млада и лепа жена, наилазила је на разне предрасуде и отпоре јер политички није припадала никоме, али је то није омело да оствари оно што је наумила. 

Фото: В. Данилов

 

- Кад си млада особа, паметна, са завршеним факултетом, која ради непрестано на свом образовању, а при том те не занима ни новац, ни власт, значи да си слободан и логично је да стално наилазиш на сударе, а мој живот је, поготово у новинарству, стално био нека врста борбе да жена може да парира мушкарцима. Због тога сам имала доста конфликта са такозваним ауторитетима - изјавила је Мирјана и додала да је након '90-тих на сопстеној кожи осетила шта је саботажа у новинарству и издаваштву.

Због различитих политичких структура и ветрова који су дували након рата, одлучила је да своје књиге објављује као самостални издавач, без подршке медија и, како каже, без ичега. На ту одлуку дошла је јер није желела да се приклони утицају владајућих странки. 

- То су биле те деведесете године када је владала одређена политичка структура, кад не припадате никоме и све је у вези са нечим, а ви желите да буде у вези само са сопственом вертикалом. Тада сам рекла себи да ми не треба ни туђе име, ни туђа фирма, да могу сама, па макар и пешке. Издала сам "Дневник српске домаћице" и онда сам доживела да ми цепају плакате и да ми књиге враћају из првог реда у излогу књижаре, да бацају тамо негде позади и преживела сам - испричала је књижевница у емисији "Из профила".

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Упркос бројним препрекама да објави и промовише своје књиге, остала је верна сопственој издавачкој кући и ни једног тренутка није зажалила. 

- Нисам одустајала, после сам сама наставила да се бавим промоцијом и продајом књига и кад то није имало никаквог смисла. Ипак, успела сам да кроз сва ова турбулентна времена, као Циганин чергар са својим књигама пропутујем цео регион - истакла је Мирјана у поменутој емисији. 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".