- Све несам рекла, све и неје за песму… - рекла је Стана пред смрт откривши и како су настали чувени стихови.

Бадава, Стано, твоја лепота, кад ниси родила мушко или женско. Сви се куну у децу, а ја у тебе!”

Како име песме каже, у нумери се говори о Димитрију, Станином брату од тетке, и његовој жени по којој је ауторка нумере добила име.

Стана Аврамовић Караминга сазнала је тајну легендарне песме од своје мајке која јој је пред смрт испричала следећу причу.

Димитрије се оженио Станом, која је важила за најлепшу девојку од Врања до Ниша. Спајала их је велика љубав, а нису могли да имају деце што је временом све више сметало његовој породици.

Када би Стана и Димитрије кренулу недељом у цркву, његова мајка Боса би рекла: "Ајде сине, ајде, па и дете доведи". Почео је и Димитрије да замера жени: "Бадава, Стано, твоја лепота, кад ниси родила мушко или женско. Сви се куну у децу, а ја у тебе!", пише портал "милос.ио".

Несрећна Стана помишљала је да себи одузме живот, а онда ју је од кобног корака одвратио Димитријев ујак Тома који јој је и сам замерао што не рађа децу. Када је схватио куда та огорченост може одвести, саветовао ју је да затрудни са другим мушкарцем.

Стана га је послушала и затруднела у 40. години. Нажалост, умрла је на порођају. Дете је преживело. “Овде, поред моје Стане да ме покопате."

Седам дана након Станине смрти Тома је решио да каже истину Димитрију.

"Пре него што одемо на Станин гроб, морам нешто да ти кажем. Изједосмо Стану, прво твоја мајка, па ти и онда ја. Тако је. Твоја мајка, што је кињила. Ти што си неродан, а ја што сам је саветовао са кога да иде. Да знаш, дете није твоје.”

Димитрије му је рекао: “Ако, ујко. Нема везе. Ми смо хтели дете да усвојимо, а ово је бар моја Стана родила.” Само дан касније, на Станином гробу, пред фамилијом, Димитрије је извадио пиштољ и убио се.

Три дана касније од туге је умрла његова мајка Боса, а мало касније и ујак Тома. Стана Аврамовић Караминга ћутала је о породичној тајни до своје осме деценије.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".