Ипак, свако време носи своје. Фазони и форе се мењају, коцкице нису више у моди, неки и одолевају тек успут, све у свему, свеопшти је ршум. Да ли је за то крив интернет, телефони и таблети или још увек слон телефонира док телефон слонира? Једна свеопшта двадесетпрвовековна збрка!

За кога онда писати? Страшан лав је постао досадан, више није ни страшан, нити се деца више боје пећине строге у којој живе бабароге. Нема више ни лепе Кате у Перлезу близу Ченте. Сад су Кате на фејсбуку па и нису више много лепе. Брзо смо прешли од Јове Змаја до оног другог. Како онда одбранити дечју поезију и вратити је тамо где јој је исконско место – нашој деци?

Има ли смисла више читати песму "Десет љутих гусара" када би више одговарао наслов "Десет љутих јутјубера"? Ала је леп овај нет, пардон свет.

Фото: Профимедиа

 

Да ли су се песници успавали или су деца заиста превише одрасла? "Страшно, страшно, страшно"! Нема више вечитих дечака – Петар Пан је одрастао! Морамо бити реални, одустанемо ли од поезије одустајемо од детињства. Одустанемо ли од деце одустајемо и од нас самих.

Бити песник за децу није мала ствар, она у себи носи пут, авантуру живота која не само да оплемењује нечије детињство већ носи са собом нешто јаче што никада не застарева, то се зову успомене. Тешко је заиста рећи да је дете постало само играчка за стрине и тете. Бити дете то је највећа радост живота без обзира на време у којем се живи. Јер заиста, "нема света ни планете где не може стићи дете". Баш зато треба бранити ту "дечју поезију" и у њој живот.

Како смо волели као деца тако треба волети и кад постанемо старији. Бити одрастао значи бити нечији узор, а узори су потребни нашим најмлађима. Од нас зависи да ли ће деца заволети ову лепшу страну живота јер је живот заиста "царство у којем царује другарство".
Поезја се бранити мора, јер то није само поезија већ суштина живота. "Бити доктор, трговац, радник то су све племенита занимања која нам омогућавају лагодан живот, али поезија, љубав, романса – то је оно за шта живимо"! - Џон Китинг.

Ако се бавите писањем слободно нам пошаљите Ваше кратке приче. Радове можете слати на мејл адресу: nportal@novosti.rs