Његов живот и даље истражују научници широм света, књижевни опус и даље задивљује милионе како нових, тако и старих љубитеља, а теорије иду и дотле да има оних који тврде да Шекспир уопште није написао драме којима је стекао светску славу.

Како било, у дану када се читав свет сећа овог великог писца, представљамо вам неке чињенице из његовог живота које су мање познате јавности:

Шекспир на клингонском

Опус Шекспирових дела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне и неколико других поема. Његови позоришни комади су преведени на многе језике и приказују се свуда у свету чешће него било који други. И не само то! 

Два Шекспирова дела – “Халет” и “Много муке ни око чега” преведена су на клингонски језик, измишљени језик створен за потребе телевизијске серије “Звездане стазе”.

Мистериозан још за живота

Иако се о његовим делима зна много, Шекспиров приватни живот остао је веома мистериозан. Постоје само два аутентична Шекспирова портрета и веома мало писаних сведочанстава о његовом приватном животу па се и данас нагађа о његовој сексуалности и верским убеђењима.

Фото: Новости архива

 

Шекспирове “изгубљене године”

Никоме није јасно шта је Шекспир радио између 1585. и 1592. године када се помиње као члан Лондонског позоришта.

Постоје приче да је морао да побегне из града за Лондон јер су га гонили због ловокрађе, као и да је Шекспир заправо започео своју позоришну каријеру тимарећи коње власника позоришта у Лондону.

Свештеник Ричард Дејвис 1688. написао је да је Шекспир био патолошки лопов који је био познат по крађи живине и зечева. Ако је ово тачно, славни уметник је побегао из Стратфорда у Лондон како би избегао затворску казну. 

Неки стручњаци из 20. века сматрају да је Шекспир у том периоду вероватно радио као учитељ, међутим не постоје сигурни докази да су те приче истините. 

Овај непознати део Шекспировог живота стручњаци називају Шекспировим “изгубљеним годинама”.

Шекспир као глумац

Не зна се када је тачно Шекспир почео да пише, али се зна да је прво почео да глуми и да је био члан екипа која је ускоро постала водећа глумачка дружина у Лондону тог времена. Документи о Шекспировим куповинама и инвестицијама говоре да се он прилично обогатио са овом дружином. Године 1599. неколико глумаца из дружине подигли су своје сопствено позориште на јужној обали Темзе и назвали га Глоуб. 

Шекспир је наставио да глуми у својим и туђим позоришним комадима и након постигнутог успеха као драматург.  Међутим, 1605. његово име се више не налази на листама Џонсонових глумаца, тако да биографи узимају ту годину као годину кад је Шекспир престао да се бави глумом.

Породичан човек и развратник

Шекспир се оженио са свега 18 година са Ен Хатавеј којој је било 26. година. Млада је на дан венчања била у трећем месецу трудноће што је у то време био скандал. Само венчање је збрзано, процедура је скраћена тако да је Шекспирова свадба заправо прошла у полу-тајној атмосфери.

Неке гласине кажу да су се волели. Ен му је родила троје деце - близанце Хамнет и Џудит и ћерку Сузан. Ипак, сигурно је да су живели у два различита града и да је Шекспир имао ванбрачног сина.

Наиме, неки извори наводе да се Шекспир, славан још за живота, није либио да ступа у сексуалне авантуре са својим обожаватељкама, пише Листверсе.

Ипак, знатно је интересантнији податак да је већина његових најлепших и најромантичнијих сонета посвећена мушком полу, тачније, дечацима! Тачно 126 сонета од укупно 154 односи се на дечака, што јасно указује да је Шекспир био човек широког спектра сексуалности.

Фото: Википедија

 

Шекспирови наследници 

Шекспир је умро 23. априла 1616. и за собом оставио жену и две кћерке будућу да је Хамнет преминуо изненада и из данас непознатих разлога када му је било 11 година. У свом тестаменту, Шекспир је оставио велики део имања ћерки Сузан. Услов је био да га она пренесе на свог прворођеног сина.

Међутим, она је имала само једну ћерку, која се удавала два пута али је умрла без деце. Друга ћерка Џудит је имала троје деце, али су сва умрла млада. Године 1670. смрћу Сузанине ћерке, угашена је диркетна линија Шекрписрових потомака.

Шекспирова лобања

Шекспир је сахрањен у Цркви Светог Тројства у Стратфорду два дана након што је умро. Нешто касније, 1623. подигнут му је споменик на северном зиду. На посветној плочи се пореди са Нестором, Вергилијем и Сократом, а по Шекспировој жељи, на гробу је написано: “Проклет да је ко ми помери кости”.

И поред овог злослутног упозориења археолози који су 2016. скенирали Шекспиров гроб дошли су до невероватног открића – они тврде да је лобања славног књижевника украдена из гробнице!

Четири века од смрти још једног великана

На данашњи дан исте године и истог датума када и Шекспир, у Мадриду је умро шпански књижевник Мигел де Сервантес Саведра. Ово значи да се данас обележава и 404 године од смрти уметника који је писао романе, драме, комедије, приповетке и песме, а у светску књижевност ушао је романом “Дон Кихот”, који се сматра претечом модерног романа.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".