Онога момента када се упознајете са неким долази до тако брзе активности мозга који све расположиве податке провлачи кроз невербалну базу података: поглед, осмех, стисак руке… и многе друге податке којих уопште нисмо свесни, каже психолог и психотарапеут Наташа Ђурица.

Фото: Профимедиа

 

- Због тако интензивне активности мозга као да долази до сужења свести и уске усмерености на невербалне сигнале, тако да у ствари "не чујемо" кад неко изговара како се зове. Резултат те интензивне активности долази након неколико секунди, највише 20, то је чувени први утисак. Тај први утисак садржи процену мозга, на основу претходног искуства, какве особине и намере може да има опажена особа - објашњава психотерапеут.

Мозак непогршиво одређује приоритете, важније је какве неко има намере и особине од тога како се зове, зар не?

- Процена може бити и погрешна, свеједно, ипак је постало јасно шта чини тих 93% комуникације, јер ми смо донели много закључака, а човек само рече како се зове, а да то нисмо успели ни да чујемо - поручује Наташа Ђурица.

Фото: Профимедиа

 

Како то можете да промените?

Џим Квик, тренер за мозак нуди три трика помоћу којих ипак можете да запамтите нечије име приликом упознавања.

1. Одлучите да вам је стало

Памћење имена нема никакве везе са вашим могућностима - и све има везе са тим колико то желите

2. Поновите име особе коју сте управо упознали

Да бисте запамтили нечије име, морате се фокусирати на њега најмање једну до две секунде, а понављање вам помаже у томе.⁠ ⁠

3. Повежите ново име са нечим што већ знате, то ће вам помоћи да се усидрите у свом сећању

На пример, ако упознате некога по имену Рајан, повезивање са познатим глумцем као што је Рајан Гослинг може да вам помогне.  ⁠

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".