У ноћи  између 28. и 29.маја 1903.године, група завереника под руководством, капетана Драгутина Димитријевића Аписа, вођом тајне организације "Црна рука"  упала је у двор и убила краља Александра и краљицу Драгу. Овим чином прекинута је владавина династије Обреновић, која је Србијом владала од половине 19.века, а на престо доведена династија Карађорђевић. Разлози атентата на краљевски пар и данас су обавијени велом мистерије. Злочин је згрозио тадашњу европску јавност, а убиство протумачено као крајње вандалски чин. Да ли је Србија навукла проклетство на себе овим убиством?

Разлози убиства

Мајском преврату претходило је незадовољство народа женидбом краља Александра Обреновића бившом дворском дамом краљице Наталије, Драгом Машин 1900. године. Драга Машин била је удовица инжињера Светозара Машина, 13 година старија од краља Александра и...свима крива за све.

Драга Машин није потицала из племићке породице, што је у то време било општеважеће правило за женидбу престолонаследника и краљева. Краљ Милан није одобравао овај брак, а краљица Наталија писала је у својим писмима из Русије сину Александру све најружније о Драгој!

Фото: З. Кнежевић

 

Драгу, поред краља Милана и краљице Наталије, нарочито није симпатисао Ђорђе Генчић, богати индустријалац и власник рудника, министар унутрашњих послова и градоначелник Ниша у време краља Александра Обреновића. Један од најбогатијих људи тога времена био је  оштар противник женидбе краља са Драгом Машин, а због јавне осуде овог брака и политичких расправа био је осуђен на седам година затвора од којих је одслужио једну. Био је политички вођа из сенке завере која је довела до убиства краљевског пара Обреновић. О Драгој је пуштао приче као блудници, руском шпијуну, жени чија је намера  била да сруши династију својом лажном трудноћом.

Српска мајка

За неке окорела блудница која је завела краља, а за сиротињу  и књижевнике српска мајка. Била је велики хуманиста и покровитељ културе, уметности и књижевности. Хтела је да буде писац, а постала је краљица. Остаје запамћено да је она била та која је дала професору Милоју Васићу новац за археолошко  истраживање Виминацијума, а била је и патрон књижевника Богдана Поповића, због чека је и била оклеветана да је његова љубавница. Бранислав Нушић је њеном заслугом дошао на чело Народног позоришта, Јовану Скрерлићу је плаћала студије у Женеви, издвојила је новчана средства за лист "Невен" Јована Јовановића Змаја. Помагала је дечјем сиротишту, а због велике штедње на двору забранила је аустријске обичаје и храну.  Као велики патриота носила је и дизајнирала одећу инспирисану хаљинама српских средњовековних владарки. 

Фото: Архива Новости

 

Мистерија траје и даље

У ноћи убиства, тела краљице и краља била су касапљена сабљама и бајонетима, а потом бачена са терасе у двориште. Током аустроугарске окупације у Великом рату, бечки патолози су откопали остатке Александра и Драге који су само дан након атентата кришом сахрањени у крипти старе цркве Светог Марка. Аустријски патолози су тада наводно међу Драгиним костима пронашли остатке фетуса и тако акценат ставили на део приче о њој који говори да је ипак била трудна у време атентата. 

Сабље којима је краљица (која је била прва владарка пореклом Српкиња) прободена и данас су због своје симболике веома тражени артефакти. Причало се и да су се неки  чланови Црне руке касније покајали због овог убиства. Схвативши да  су искоришћени за неке много више циљеве, из освете су организовали убиство престолонаследника Франца Фердинанда и његове жене Софије у Сарајеву 1914.године, што је условило почетак Првог светског рата, и тако у стилу праве шаховске игре узели краљицу за краљицу.

За Британце је имати краљицу на престолу увек била позитивна ствар, јер је управо за време две Елизабете, Елизабете И и садашње краљице Елизабете ИИ, држава немерљиво напредовала. Значај који је царица Катарина Велика имала на развој руске културе је општепознат. У неким скандинавским културама и земљама постоји веровање, које потиче од култа Велике Мајке, да она која рађа - жена не сме патити јер онда ни земља неће рађати, отуда и њихови строги закони по питању заштите жена и деце.

Од те 1903. протекло је 129 година,а историју Србије двадесетог века обележила су бројна страдања и атентати који су се наставили и у 21.веку. Да ли је време да краљици Драгој Србија да значај који јој припада и тако прекине кобну нит проклетства које је прати?

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".