Onoga momenta kada se upoznajete sa nekim dolazi do tako brze aktivnosti mozga koji sve raspoložive podatke provlači kroz neverbalnu bazu podataka: pogled, osmeh, stisak ruke… i mnoge druge podatke kojih uopšte nismo svesni, kaže psiholog i psihotarapeut Nataša Đurica.

Foto: Profimedia

 

- Zbog tako intenzivne aktivnosti mozga kao da dolazi do suženja svesti i uske usmerenosti na neverbalne signale, tako da u stvari "ne čujemo" kad neko izgovara kako se zove. Rezultat te intenzivne aktivnosti dolazi nakon nekoliko sekundi, najviše 20, to je čuveni prvi utisak. Taj prvi utisak sadrži procenu mozga, na osnovu prethodnog iskustva, kakve osobine i namere može da ima opažena osoba - objašnjava psihoterapeut.

Mozak nepogršivo određuje prioritete, važnije je kakve neko ima namere i osobine od toga kako se zove, zar ne?

- Procena može biti i pogrešna, svejedno, ipak je postalo jasno šta čini tih 93% komunikacije, jer mi smo doneli mnogo zaključaka, a čovek samo reče kako se zove, a da to nismo uspeli ni da čujemo - poručuje Nataša Đurica.

Foto: Profimedia

 

Kako to možete da promenite?

DŽim Kvik, trener za mozak nudi tri trika pomoću kojih ipak možete da zapamtite nečije ime prilikom upoznavanja.

1. Odlučite da vam je stalo

Pamćenje imena nema nikakve veze sa vašim mogućnostima - i sve ima veze sa tim koliko to želite

2. Ponovite ime osobe koju ste upravo upoznali

Da biste zapamtili nečije ime, morate se fokusirati na njega najmanje jednu do dve sekunde, a ponavljanje vam pomaže u tome.⁠ ⁠

3. Povežite novo ime sa nečim što već znate, to će vam pomoći da se usidrite u svom sećanju

Na primer, ako upoznate nekoga po imenu Rajan, povezivanje sa poznatim glumcem kao što je Rajan Gosling može da vam pomogne.  ⁠

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".