На просторима данашње Србије живи се већ десетинама векова. Због тога многе тајне још чекају да буду откривене и објашњене. Неке од ових мистерија крију и многобројни манастири расути широм наше земље. Ово су само неке од њих…

Крилата Богородица и “псоглави” светац

Манастир Свете Богородице, у народу је познат и као Суково. Налази се испод брега Царев камен, недалеко од Пирота. Тајне и легенде о његовом настанку сежу још у доба Римљана када је ово, наводно, било свето место. Овај, садашњи манастир крије и две изузетно занимљиве фреске, јединствене у хришћанском свету.

Звучи невероватно, али у Сукову се налази фреска свеца који је приказан са животињском главом! У питању је Свети Христофор, а о томе одакле му, како неки мисле магарећа глава, постоје разне легенде.

Једна од њих каже да је он потицао из племена људождера, такозваних “псоглавих”. У једном ратном походу, римска војска је наишла на ове необичне људе, ухватила једног младића и послала га у Рим. Тамо се младић упознао са хришћанством и при крштењу добио ново име – Христофор. Својим животом и мученичком смрћу заслужио је статус свеца. Чињеница да је једном у свом животу био људождер вероватно је заслужна за то што је у Сукову проказан са животињском главом.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Dragan Cvetkovic

 

У истом манастиру крије се још једна мистерија – Суково је дом Богородице са крилима!

Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Крститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Dragan Cvetkovic

 

Изнад фреске, међутим, постоји бледи натпис који ову мистерију можда мало расветљава. Пише: “Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери”.

Ово није једини манастир у пиротском крају који крије мистерије.

Ћелави Исус

Црква Светог Петра и Павла, поред села Рсовци, на Старој планини у пећини брда Калик, позната је и као пећинска црква. У њој се налази фреска ћелавог Исуса, јединствена у православном фрескосликарству!

Нема прецизних података како је ова необична фреска настала, али се претпоставља да је то било у време кнеза Лазара и да су је насликали испосници из Синаја који су боравили у пећини. У то доба, испоснице као храмови нису биле подложне црквеним канонима о томе како се представља који светац, па се верује да су Исуса из пећинске цркве насликали сами испосници и да она због тога није била подложна изменама и цензури. Ипак, зашто су гости из Синаја Исуса представили баш ћелавог, мистерија је.

Фото: Википедија

 

Ванземаљци из Високих Дечана?!

Високи Дечани на југу Србије су задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. а фреске око 1350. године. Манастир се налази на списку УНЕСКО-ве Светске баштине заједно са још три манастира СПЦ под именом “Средњовековни споменици на Косову и Метохији“.

У образложењу које је УНЕСКО дао 2004. године наводи се да су фреске манастира Високи Дечани једно од највреднијих примера тзв. “ренесансе Палеолога” у византијском сликарству и драгоцен запис о животу у 14. веку.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jason Martell

 

Ипак, управо једна од ових фресака деценијама је предмет дебата и спорења између оних који мисле да су је управо она коначни доказ да су ванземаљци већ посетили ове просторе и оних који тврде да је реч “само” о уметничкој слободи.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jason Martell

 

Наиме, ту се налази чувена фреска Исусовог распећа са два “неидентикикована објекта” у левом и десном углу. Реч је о два необична предмета у облику суза са зрацима у којима се налазе особе. Зраци стварају утисак кретања, па они који верују у НЛО тврде да је реч о ванземаљским летелицама.

(Стил. Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".