Више од једног века, необично физичко стање познато као ектродактилија преносило се генерације на генерацију у породици Стајлс.

Ектродактилија, подељена шака или расцеп шаке укључује недостатак или одсуство једног или више централних прстију шаке или стопала и такође је познат као малформација подељене руке/подељене ноге. Руке и стопала људи са ектродактилијом (ектродактили) се често описују као "канџе" или "клешта" и могу укључивати само палац и један прст (обично мали прст, прстењак или синдактилију) са сличним абнормалностима стопала.

Многи би ово стање доживели као хендикеп, међутим, породица Стајлс је размишљала другачије. Још 1800-их, како се у породици рађало све више деце са ектродактилијом, они су свој изглед почели да наплаћују - дали су себи име "Породица јастога", и постали главна циркуска атракција раног 20. века.

Иако су тзв. циркуси наказа генерално подразумевали понижавање, породица Стајлс се носила са тим и људи су волели да долазе да их гледају. Све док један од синова, Грејди Стајлс Млађи није учинио да породица добије и мало другачију репутацију.

Грејди Стајлс Млађи, који је постао познат као Дечак јастог, рођен је у Питсбургу 1937. године. У том тренутку, његов отац је већ био део циркуса наказа у који је касније запослио и своју децу.

Стање Грејдија Стајлса Млађег је био прилично тешко: он је деформацију имао и на шакама и на стопалима, и веома тешко се кретао.

Већину живота је провео у инвалидским колицима - али је научио и да се креће користећи руке, због чега је развио импресивну снагу. Како је растао, постајао је све јачи.

Ван сезоне циркуса, породица Стајлс је живела у Гибсону на Флориди, заједно са многим члановима циркуса. Угодно су живели, а за разлику од неких дугих чланова циркуса, њихова тачка није подразумевала ништа више од радозналих погледа посетилаца.

Стајлс се заљубио у радницу у циркусу, младу жену по имену Марија (или Мери) Тереза ​​која је побегла од куће као тинејџерка да би се придружила путујућој трупи.

Она није била део представе, него чланица особља. И она се заљубила у Грејдија Стајлса и њих двоје су се венчали. Добили су двоје деце. Сина је, баш као што је његов отац њега, увео у породични посао.

Девојчица Кети није имала ектродактилију и због тога је била зеница очевог ока.

Грејди Стајлс је пио. Алкохол је у комбинацији са огромном снагом горњег дела тела, учинио да постане насилан према жени и деци. Наводно их је давио "клештима", или убадао у стомак ротирајући руку.

Најгоре је, међутим, тек долазило.

Ћерка Грејдија Стајлса, заљубила се у младића којег он није одобравао. Тада је снага Дечака јастога постала фатална.

Не зна се са сигурношћу шта се тачно догодило: да ли је Стајлс отишао да види вереника своје ћерке или га је позвао под изговором да жели да му да благослов за венчање које је требало да се деси следећег дана.

Како год да је почело, вече уочи венчања, Стајлс је узео сачмарицу и хладнокрвно убио младића.

На суђењу је признао кривицу без икаквог кајања, али је истакао да никако не може да буде затворен јер ниједан затвор не може да се носи са његовим инвалидитетом. Поред урођеног деформитета, Дечак јастог је у том тренутку имао и цирозу јетре и емфизем од вишегодишњег пушења цигарета.

Суд није имао контрааргумент, јер је било тачно да затвори нису били добро опремљени да се носе са многим инвалидитетима, а свакако не са Стајлсовим. Пустили су га на 15 година условно.

Дечак јастог се до тада развео од своје прве жене, поново се оженио другом и добио је још двоје деце. И њих је злостављао те се и друга жена развела од њега.

Из разлога које нико није могао да разуме, његова прва жена пристала је да му се врати.

Грејди Стајлс је избегао затвор и због тога имао осећај да је изнад закона, па су премлаћивања постала још жешћа.

Али Марија Тереза и њена сада одрасла деца, повукла су границу.

Неколико година након што се поново удала за Стајлса, платила је свом седамнаестогодишњем комшији Крису Вајанту 1.500 долара да га убије. Син Марије Терезе из другог брака, Глен, помогао јој је да осмисли и спроведе план. Једне ноћи, Вајант је узео пиштољ ушао у Стајлсову приколицу и убио га из непосредне близине.

Нико од њих није порицао да су намеравали да убију Грејдија Стајлса Млађег. Током суђења, његова супруга је опширно говорила о историји његовог злостављања. "Мој муж је хтео да убије моју породицу", рекла је на суду, "верујем у то из дубине срца".

Порота је прогласила Вајанта кривим за другостепено убиство и осудила га на 27 година затвора. Супруга Дечака Јастога и њен сина Глена су оптужени за првостепено убиство. Мери Тереза је добила казну од 12 година затвора. Глен је осуђен на доживотну казну затвора.

Део његове породице сада је био у затвору, али други су били слободни. Упркос томе, запослени у погребном предузећу нису могли да пронађу никога ко је желео да носи ковчег Дечака јастога.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".