Џон Вилкс Бут био је добро познати глумац и шпијун Конфедерације из Мериленда. Иако никада није ступио у Војску Конфедерације имао је контакте са тајном службом Конфедерације. Године 1864. Бут је смислио (сличан плану Томаса Н. Конрада) отмицу Линколна и планирао је да тражи замену за ослобађање заробљеника.

Након што је 11. априла 1865. слушао Линколнов говор о плановима да робовима да право гласа, одлучио је да убије председника. Када је сазнао да председник, његова супруга Мери и командант војске Јулисиз С. Грант намеравају да посете Фордово позориште, Бут и сарадници су смислили план да убију потпредседника Ендруа Џонсона, државног тајника Вилјиама Х. Сјуарда и генерала Гранта.

Дана 14. априла, без главног телохранитеља, Варда Хила Ламона, Линколн је кренуо у позориште на представу "Our American Cousin". У задњи трен Грант и супруга су одлучили да отпутују у Филаделфију уместо на представу.

Фото: Википедија

 

Линколнов телохранитељ, Џон Паркер, напустио је позориште током паузе и са Линколновим кочијашем отишао у оближњи салун Стар на пиће. Нечувани председник седео је у ложи на балкону. Бут је искористио тренутак, пришуњао му се с леђа и око 22:15, нанишанио Линколнову главу отпозади и из непосредне близине испалио један метак, смртно га ранивши. Официр Хенри Ратбоун је истог трена напао Бута, који се отхрвао успут ранивши официра.

Војни хирург Чарлс Лил који је седео у близини у позоришту прискочио је у помоћ Линколну. Рањени Линколн је једва дисао и био је готово без пулса. Лекар је установио да је рањен у главу, а не како се првобитно претпостављало убоден у раме. Линколн је пренесен на другу страну улице у кућу Петерсен.

Линколн је преминуо у 07:22 15. априла 1865, после деветочасовне коме. Његово тело покривено заставом по кишном времену пренели су у Белу кућу, гологлави официри, док су све цркве у граду звониле.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".