Филм Мафијашки свеци Њујорка прати рани живот мафијаша Тонија Сопрана, кога у серији тумачио чувени Џејмс Гандолфини.

Гандолфинијев син из стварног живота - Мајкл, глуми младог Тонија, што су љубитељи филма оценили као пријатно извођење.

Ипак, поједини критичари сматрају да филм Алена Тејлора "неће бацити превише новог светла" на причу. Један од њих, Дејвид Руни, у коментару за "Hollywood Reporter", пренео је утисак да млади Тони "остаје посматрач у причи о сопственом постанку".

Старији Гандолфини који је преминуо 2013. године у 51. години, играо је мафијашког шефа Тонија током шест сезона крими саге смештене у Њу Џерзију, која је трајала од 1999. до 2007. година.

Радња нове екранизације прати тинејџера Тонија који потпада под утицај криминалца Дикија Молтисантија током немира у Њујорку шездесетих година 20. века.

Том Роби похвалио је "убедљиву амбиваленцију" коју Алесандро Нивола уноси у лик Молтисантија, чије презиме у преводу значи "многи свеци".

У његовој рецензији од четири звездице, филм је описан као - богати маштовити скок у праисторију ове култне серије и као редак пример када велико платно игра у корист малог екрана.

Филм је до сада добио четири од пет звездица и на порталу The Independent, а позната критичарка Кларис Логри га је назвала "жестоким и бриљантним".

ФОТО: Wikipedia

 

 

Она је такође похвалила Ниволу због "свирепе величанствености" у његовом приказу "човека који се бори са сопственом монструозношћу".

Међутим, према писању Овена Глајбермана у магазину "Variety", филму недостаје, док говори о њему као о поприлично доброј повезници, "осећај откровења".

Са друге стране Тони Сокол са сајта Den of Geek каже да је филм окрњен и да ће га можда тешко пратити они који нису упознати са серијом.

- Нови ликови су сви једнодимензионални, а о старим из серије не сазнајемо ништа ново - рекао је Ден Калахан из The Wrap-а.

Лија Гринблат која пише за Entertainment Weekly рекла је да филм поседује "дух, ако не и потпуну славу" његовог чувеног претка.

У филму који је Британски одбор за класификацију филмова означио да није препоручљив за млађе од 15 година, појављују се Реј Лиота, Вера Фармига и Лесли Одом Џуниор.

Наратор је Мајкл Империоли, који до самог краја оригиналне телевизијске серије тумачи лик Кристофера Молтисантија.