Film Mafijaški sveci NJujorka prati rani život mafijaša Tonija Soprana, koga u seriji tumačio čuveni DŽejms Gandolfini.

Gandolfinijev sin iz stvarnog života - Majkl, glumi mladog Tonija, što su ljubitelji filma ocenili kao prijatno izvođenje.

Ipak, pojedini kritičari smatraju da film Alena Tejlora "neće baciti previše novog svetla" na priču. Jedan od njih, Dejvid Runi, u komentaru za "Hollywood Reporter", preneo je utisak da mladi Toni "ostaje posmatrač u priči o sopstvenom postanku".

Stariji Gandolfini koji je preminuo 2013. godine u 51. godini, igrao je mafijaškog šefa Tonija tokom šest sezona krimi sage smeštene u NJu DŽerziju, koja je trajala od 1999. do 2007. godina.

Radnja nove ekranizacije prati tinejdžera Tonija koji potpada pod uticaj kriminalca Dikija Moltisantija tokom nemira u NJujorku šezdesetih godina 20. veka.

Tom Robi pohvalio je "ubedljivu ambivalenciju" koju Alesandro Nivola unosi u lik Moltisantija, čije prezime u prevodu znači "mnogi sveci".

U njegovoj recenziji od četiri zvezdice, film je opisan kao - bogati maštoviti skok u praistoriju ove kultne serije i kao redak primer kada veliko platno igra u korist malog ekrana.

Film je do sada dobio četiri od pet zvezdica i na portalu The Independent, a poznata kritičarka Klaris Logri ga je nazvala "žestokim i briljantnim".

FOTO: Wikipedia

 

 

Ona je takođe pohvalila Nivolu zbog "svirepe veličanstvenosti" u njegovom prikazu "čoveka koji se bori sa sopstvenom monstruoznošću".

Međutim, prema pisanju Ovena Glajbermana u magazinu "Variety", filmu nedostaje, dok govori o njemu kao o poprilično dobroj poveznici, "osećaj otkrovenja".

Sa druge strane Toni Sokol sa sajta Den of Geek kaže da je film okrnjen i da će ga možda teško pratiti oni koji nisu upoznati sa serijom.

- Novi likovi su svi jednodimenzionalni, a o starim iz serije ne saznajemo ništa novo - rekao je Den Kalahan iz The Wrap-a.

Lija Grinblat koja piše za Entertainment Weekly rekla je da film poseduje "duh, ako ne i potpunu slavu" njegovog čuvenog pretka.

U filmu koji je Britanski odbor za klasifikaciju filmova označio da nije preporučljiv za mlađe od 15 godina, pojavljuju se Rej Liota, Vera Farmiga i Lesli Odom DŽunior.

Narator je Majkl Imperioli, koji do samog kraja originalne televizijske serije tumači lik Kristofera Moltisantija.