Већ тада су постојали трилобити који су јели једни друге по камбријском морском дну. Ново истраживање је открило да ови предатори нису ловили само мање и слабије животиње ради хране, него су повремено јели своје другове исте врсте. Ово откриће представља најранији доказ канибализма.

Трилобити су изумрли морски зглавкари који су се први пут појавили у пре око 541 милион година. Била су то чврста створења са тврдим егзоскелетима, што је вероватно један од разлога зашто је толико фосила трилобита остало сачувано. Егзоскелети се претварају у фосиле много лакше него мека ткива.

Расел Бикнел, палеонтолог са Универзитета Нова Енглеска у Аустралији, провео је пет година испитујући фосиле трилобита из формације у заливу острва Кенгур у Јужној Аустралији. Постоје две врсте трилобита из истог рода које се налазе у овој формацији: Redlichia takooensis, која је јела честице на дну океана, и већи предатор Р. реx.

Фото: Профимедиа

 

Многи од фосила Р. такооенсис пронађени су са нечим што је изгледало као трагови угриза. Палеонтологе то није изненадило јер су знали да је Р. реx јео Р. такооенсис-а. У формацији залива Ему, фосилизовани измет, звани копролити, који је оставио Р. реx, садржи остатке љуске трилобита. Ово сугерише да је Р. реx јео мање врсте трилобита.

Оно што је било неочекивано и што је палеонтологе изненадило, били су трагови сличних угриза на Р. реx-у. Ове повреде, закључили су истраживачи, вероватно су резултат канибализма.

Већина повреда уочених на фосилима из залива Ему, биле су повреде стомака, а не главе. Бикнел верује да је то зато што су повређене животиње успеле да побегну из канџи својих предатора. Трилобити који су задобили повреде главе вероватно су завршили у копролиту.

Иако је ово најранији документовани пример канибализма за било коју фосилизовану животињу, Бикнел каже да је канибализам вероватно много старији и распрострањенији него што чак и ови фосили сугеришу.

Иако је тешко доказати да је дошло до канибализма, Бикнел и његове колеге су успели да систематски уклоне сва друга објашњења за повреде пронађене на фосилима Р. реx-а.

Ово истраживање је објављено 1. априла у часопису Палаегеографија, Палаеоклиматологија, Палаекологија.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".