Један од најстрашнијих места Београда била је чувена "Главњача". Ова затворска установа била је саграђена делеке 1864. године и срушена 1953. Њено рушење је имало велику симболику јер су управо у њеним ћелијама робијали бројни осуђеници као и домаћи и страни комунисти по налогу тадашње власти. 

Фото: Википедија

 

Зграда "Главчање" је током своје историје претрпела бројне надоградње. Дозидавана је највише због потребе ширења затворских ћелија. У народу је такође остао упамћен и назив "ћорка" због малог места робијаша на једном месту у невероватно нехигијенским условима. 

Такође, овај затвор се користио и за "политичке затворенике" у свим раздобљима његове историје. Ипак, "Главњача" никада није постала затвор за издржавање казне већ искључиво за привођење ухапшених, саслушања и све друге методе за добијање признања у истражном поступку.

За „популарност“ „Главњаче“ као једног од најгорих мучилишта најзаслужнији су били управо њени службеници - полицијски агенти који су се истицали својом суровошћу. Неки од најсуровијих су били: Драги Јовановић, Милан Аћимовић, Светозар Вујковић, Бошко Бећаревић, Ђорђе Космајац и др.

Данас на месту "озлоглашеног затвора" налази се зграда Хемијског факултета. Испред саме зграде стоји спомен-плоча коју су подигли представници Комунистичке партије не би ли обележили оно што је за њихове партијске другове Главњача значила, а то је било - мучилиште.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".