Сукоб је почео Бреговић када је на хрватској ТВ "Нова" извређао филмове Емира Кустурице правдајући се да је с њим сарађивао искључиво због новца, а ескалирао је у емисији "Интервју са Југославом Ћосићем" када је Емир припретио: "Пошто је он из провинције изведен 1991. године и како је на Западу био незамислив без моје маленкости, ако буде наставио да пљује, учинићемо све да га вратимо у провинцију".

Вођа "Бијелог дугмета" и добитник "Златне палме" у Кану сарадњу су почели 1988. године када је Емир ангажовао Горана да пише музику за његов филм "Дом за вешање". Кустурица је следеће године у Кану опет добио награду за најбољу режију, а Бреговић је као аутор музике побрао симпатије.

Фото: Joel C Ryan/Invision/AP

 

 

Сарадњу су наставили 1993. године на филму "Аризона дрим" који је освојио "Сребрног медведа" на Берлинском фестивалу. Песме које је потписао Бреговић, отпевао је Иги Поп. Исте године Горан узима Кустурицу за венчаног кума. Кумови су сарадњу наставили и на филму "Подземље", за који Кустурица добија трећу "Златну палму", док Каном одјекују трубе и Брегина музика из филма.

Весеље је било кратког даха. Испоставља се да је музичка тема филма "Аризона дрим" плагијат, и да је Бреговић, као своју ауторску, подметнуо једну корзиканско-јеврејску песму. Иги Поп, легендарни рок музичар, доживео је низ непријатности због тога, а француски суд је Бреговића новчано казнио. Емир је био веома љут јер га је Горан, како каже, обрукао и пред Игијем Попом и пред светом. Истовремено Шабан Бајрамовић у домаћим и америчким медијима оптужује Горана Бреговића да је у филмовима "Дом за вешање" и "Подземље" украо песме које је овај компоновао још пре две деценије.

Фото: В. Данилов

 

 

Због свега тога Емир прекида сваки контакт са Бреговићем и даје чувену изјаву: "Бреговић има морал морског краставца", на шта Горан одговара: "Уметници немају обавезу да буду добри људи."

Пре 3 године, бивши пријатељи су се срели и заједно наступали на једном фестивал у Лондону, али медији су тада наводили да се нису ни погледали а камоли поздравили. Иако је извор близак Бреговићу навео пред концерт да се њих двојица неће ни срести, уз подсећање да ово није први догађај на ком обојица наступају, ипак се баш то десило. Како се наводи, већ је уобичајено да у таквим ситуацијама свако од њих професионално одради наступ и настави својим путем, без поздрава. Бреговић је својевремено најавио овај концерт као нешто "веће од њега", што су многи окарактерисали као једини разлог зашто је пристао да свира на истом месту као Кустурица.

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".