Sukob je počeo Bregović kada je na hrvatskoj TV "Nova" izvređao filmove Emira Kusturice pravdajući se da je s njim sarađivao isključivo zbog novca, a eskalirao je u emisiji "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" kada je Emir pripretio: "Pošto je on iz provincije izveden 1991. godine i kako je na Zapadu bio nezamisliv bez moje malenkosti, ako bude nastavio da pljuje, učinićemo sve da ga vratimo u provinciju".

Vođa "Bijelog dugmeta" i dobitnik "Zlatne palme" u Kanu saradnju su počeli 1988. godine kada je Emir angažovao Gorana da piše muziku za njegov film "Dom za vešanje". Kusturica je sledeće godine u Kanu opet dobio nagradu za najbolju režiju, a Bregović je kao autor muzike pobrao simpatije.

Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

 

 

Saradnju su nastavili 1993. godine na filmu "Arizona drim" koji je osvojio "Srebrnog medveda" na Berlinskom festivalu. Pesme koje je potpisao Bregović, otpevao je Igi Pop. Iste godine Goran uzima Kusturicu za venčanog kuma. Kumovi su saradnju nastavili i na filmu "Podzemlje", za koji Kusturica dobija treću "Zlatnu palmu", dok Kanom odjekuju trube i Bregina muzika iz filma.

Veselje je bilo kratkog daha. Ispostavlja se da je muzička tema filma "Arizona drim" plagijat, i da je Bregović, kao svoju autorsku, podmetnuo jednu korzikansko-jevrejsku pesmu. Igi Pop, legendarni rok muzičar, doživeo je niz neprijatnosti zbog toga, a francuski sud je Bregovića novčano kaznio. Emir je bio veoma ljut jer ga je Goran, kako kaže, obrukao i pred Igijem Popom i pred svetom. Istovremeno Šaban Bajramović u domaćim i američkim medijima optužuje Gorana Bregovića da je u filmovima "Dom za vešanje" i "Podzemlje" ukrao pesme koje je ovaj komponovao još pre dve decenije.

Foto: V. Danilov

 

 

Zbog svega toga Emir prekida svaki kontakt sa Bregovićem i daje čuvenu izjavu: "Bregović ima moral morskog krastavca", na šta Goran odgovara: "Umetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi."

Pre 3 godine, bivši prijatelji su se sreli i zajedno nastupali na jednom festival u Londonu, ali mediji su tada navodili da se nisu ni pogledali a kamoli pozdravili. Iako je izvor blizak Bregoviću naveo pred koncert da se njih dvojica neće ni sresti, uz podsećanje da ovo nije prvi događaj na kom obojica nastupaju, ipak se baš to desilo. Kako se navodi, već je uobičajeno da u takvim situacijama svako od njih profesionalno odradi nastup i nastavi svojim putem, bez pozdrava. Bregović je svojevremeno najavio ovaj koncert kao nešto "veće od njega", što su mnogi okarakterisali kao jedini razlog zašto je pristao da svira na istom mestu kao Kusturica.

(Srbija Danas)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".