Најновија демонстрација војне силе и трка у наоружању, где обе земље развијају софистицирана оружја, а преговори остају без успеха.

Јужна Кореја је тестирала балистичку ракету лансирану са подморнице, тако се постављајући као прва земља без нуклеарног наоружања која је развила овакав ракетни систем.

Јужнокорејски председник Мун је присуствовао лансирању ракета када је стигла информација да је и Северна Кореја извршила пробну ракетну паљбу својих балистичких пројектила.

Фото: Танјуг/АП

 

Југ је потврдио да је само два дана након што је Пјонгјанг тестирао нове ракете, први пут после шест месеци, Северна Кореја је са источне обале лансирала још два неидентификована пројектила, за које се испоставило да су нове балистичке ракете.

Начелник здруженог генералштаба јужнокорејске војске саопштио је да су севернокорејски пројектили лансирани у правцу територијалних вода источне обале Корејског полуострва.

ТАСС је потврдио да је Северна Кореја лансирала два пројектила у размаку од пет минута у правцу Јапанског мора. Севернокорејски медији су имплицирали да је пројектил развијен са намером да се наоружа нуклеарним бојевим главама.

Фото: Танјуг/АП

 

Ракетна тестирања упућују да Пјонгјанг јача свој арсенал због застоја у преговорима са Вашингтоном. Ким Није успео да се договори са бившим председником Доналдом Трампом, а ови догађаји се могу тумачити као вршење притиска на Бајденову администрацију.