Овај, нама од раније познат друштвени феномен, у модерним околностима данас је немогуће замислити. Ипак, чини се да северно-корејско руководство успешно одолева савременим мерилима. Тамо се још увек изградња инфрастурктуре значајно ослања на волонтерски рад младих генерација, који се сматра друштвено корисним и педагошко позитивним примером.

Улога омладинских радних акција посебно је порасла последњих година у Северној Кореји услед временских непогода (суша и поплава) али и помоћи у сузбијању епидемије Ковида 19.

Све то наизглед звучи идилично и солидарно, али остаје упитно само то колико је одазив на ове акције "добровољан"? 

У сваком случају, севернокорејски Лидер Ким Џонг Ун посетио је ових дана неке од радних омладинских кампова и похвалио је омладинце који су се добровољно пријавили за рад у тешким и изазовним секторима и назвао их херојима.

Ким се састао са групом младих људи и похвалио их што су се добровољно пријавили за рад на најтежим и најизазовнијим местима и поручио да их у потпуности подржава, без навођења више детаља о пословима које обављају, наводи севернокорејска агенцији КЦНА преноси Ројтерс.

Ким је у класичном комунистичком маниру нагласио да је - За развој наше Радничке партије, која прави револуцију, највећи је понос, имовина и покретачка снага да зна да има своје поуздане и обећавајуће наследнике.

У мају су државни медији објавили да се штићеници домова за незбринуту децу, регрути и студенти добровољно пријављују за обављање физичких послова у Северној Кореји, укључујући оне у рудницима угља, на фармама и великим грађевинским пројектима.

Према Уједињеним нацијама, драстичне мере које је Пјонгјанг предузео за сузбијање ковид-19, погоршале су кршења људских права и економске тешкоће у земљи, укључујући и извештаје о глади.

Северна Кореја је више пута одбацивала оптужбе за злоупотребу људских права и криви санкције, које су на снази од 2006. године за тешку хуманитарну ситуацију.