Najnovija demonstracija vojne sile i trka u naoružanju, gde obe zemlje razvijaju sofisticirana oružja, a pregovori ostaju bez uspeha.

Južna Koreja je testirala balističku raketu lansiranu sa podmornice, tako se postavljajući kao prva zemlja bez nuklearnog naoružanja koja je razvila ovakav raketni sistem.

Južnokorejski predsednik Mun je prisustvovao lansiranju raketa kada je stigla informacija da je i Severna Koreja izvršila probnu raketnu paljbu svojih balističkih projektila.

Foto: Tanjug/AP

 

Jug je potvrdio da je samo dva dana nakon što je Pjongjang testirao nove rakete, prvi put posle šest meseci, Severna Koreja je sa istočne obale lansirala još dva neidentifikovana projektila, za koje se ispostavilo da su nove balističke rakete.

Načelnik združenog generalštaba južnokorejske vojske saopštio je da su severnokorejski projektili lansirani u pravcu teritorijalnih voda istočne obale Korejskog poluostrva.

TASS je potvrdio da je Severna Koreja lansirala dva projektila u razmaku od pet minuta u pravcu Japanskog mora. Severnokorejski mediji su implicirali da je projektil razvijen sa namerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

Foto: Tanjug/AP

 

Raketna testiranja upućuju da Pjongjang jača svoj arsenal zbog zastoja u pregovorima sa Vašingtonom. Kim Nije uspeo da se dogovori sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, a ovi događaji se mogu tumačiti kao vršenje pritiska na Bajdenovu administraciju.