Od umetnosti noktiju preko dizajna enterijera do recepata za večeru, Search je mesto za otkrivanje i inspiraciju.

 Pretraga je napravljena da vam pomogne da pronađete naloge i teme od interesa. Razlikuje se od feed-a, priča i istraživanja jer vaš doprinos pomaže da Instagram shvati šta da vam pokaže.

Vaša pretraga govori Instagramu šta tražite i primetna je kada rezultati nisu korisni. Organizuju rezultate pretrage prema onome što je za vas najrelevantnije — bilo da je to blizak prijatelj, kreator koga volite ili ideje za veganske deserte.

Recimo da ste zainteresovani da pronađete slike svemira nakon što vidite plavi mesec. Kada dodirnete traku za pretragu na stranici "search", prva stvar koju vidite su nedavne pretrage. Kada počnete da kucate „space“, Instagram vam prikazuje naloge, audio zapise, haštagove i mesta koja odgovaraju tekstu vaše pretrage.

Foto: Printskrin/Instasgram

 

 

Pored teksta koji unesete u pretragu, koriste informacije sa naloga, heštagova i mesta – nazvanih signali – da bi rangirali vaše rezultate pretrage. Najvažniji signali koje koriste, po važnosti, su:
 

Vaš tekst u pretrazi

Tekst koji unesete u traku za pretragu je daleko najvažniji signal za pretragu. Instagram usklađuje ono što kucate sa relevantnim korisničkim imenima, biografijom, natpisima, heštagovima i mestima.

Vaša aktivnost

Ovo uključuje naloge koje pratite, postove koje ste pregledali i način na koji ste ranije komunicirali sa nalozima. Obično prikazuju naloge i heštagove koje pratite ili posećujete više od onih koje ne.

 

Informacije o rezultatima pretrage

Kada postoji mnogo potencijalnih rezultata, Instagram posmatra i signale popularnosti. To uključuje broj klikova, lajkova, deljenja i praćenja za određeni nalog, heštag ili mesto.

 

Kako Instagram pomaže da se pojavite u pretrazi

Razumeju da je važno da se pojavite u rezultatima pretrage kada vas prijatelji ili obožavaoci traže. Instagram želi da bude siguran da je drugima lako da pronađu vaše fotografije i video zapise, pa evo nekoliko najboljih praksi koje možete da koristite da biste pomogli da se pojave u rezultatima pretrage:

 

Koristite odgovarajuću oznaku i naziv profila

Rezultati pretrage se podudaraju sa tekstom. Korišćenje Instagram oznake ili imena profila koji su povezani sa sadržajem vaših postova je najbolja opcija za pojavljivanje u relevantnim pretragama.

Ako vas vaši prijatelji ili obožavaoci znaju pod određenim imenom, uključite to ime u svoje korisničko ime ili profil kako biste se mogli pojaviti kada vas traže. Uključite relevantne ključne reči i lokacije u svoju biografiju. Isti princip ovde. Uverite se da vaša biografija uključuje ključne reči o tome ko ste i o čemu se radi na vašem profilu. Ako je vaš nalog specifičan za lokaciju, na primer za malo preduzeće, deljenje lokacije u biografiji može olakšati ljudima u vašoj oblasti da vas pronađu. Koristite relevantne ključne reči i haeštagove u naslovima. Da bi se objava mogla pronaći u pretrazi, stavite ključne reči i heštegove u naslov, a ne u komentare.

 

Kako Instagram pomaže da pretraga bude bezbedna

Foto: Printskrin/Instasgram

 

Instagram izbegava da vam prikazuje naloge, postove i heštagove koji su u suprotnosti sa njihovim smernicama za preporuke u rezultatima pretrage. Ovo rade na nekoliko načina.

Nalozi koji postavljaju neželjenu poštu ili krše naše smernice mogu se pojaviti niže u rezultatima pretrage i možda ćete morati da pretražite njihovo puno korisničko ime da biste ih pronašli. Takođe Instagram balansira pretrage osetljivih tema sa dodatnim bezbednosnim merama kako bi bili sigurni da ne prikazuju srodni sadržaj koji bi mogao da bude štetan. Nalozi, heštegovi i postovi koji krše Instagram smernice se u potpunosti uklanjaju, što sprečava njihovo pojavljivanje u pretrazi.

Foto: Printskrin/Instasgram

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".