Instagram je uveo niz eksperimentalnih opcija koje bi, trebalo da aplikaciju učine bezbednijom za tinejdžere. Ovaj značajan iskorak dolazi uoči svedočenja Instagramovog šefa Adama Moserija pred američkim Senatom.

Mreža, za početak, izbacuje dosad neobjavljenu opciju za pauzu pod imenom "Take a Break" koja će od 7. decembra biti dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji.

Ako korisnici Instagrama "skroluju" sadržaj duže vreme, aplikacija će im predložiti da malo pauziraju.

Tinejdžerima će stići kao predlog da sistem ostave aktivan i smernice kada na nastave kontinuirano korišćenje.

Takođe će postati dostupni i, piše Engadget, stručni saveti koji će im pomoći pri "pretraživanju i resetovanju".

Foto: Depozitfoto

 

 

Instagram je najavio da će u aprilu izbaciti alate za roditelje "nadzor" koji će ih upozoriti ako deca predugo vremena provode na Instagramu i omogućiti im uvođenje ograničenja.

Sa druge strane, tinejdžeri će dobiti opciju da podsete roditelje ako nekog prijave, što u principu služi kao signal da sa odraslima trebaju da popričaju.

Još jedna eksperimentalna opcija mladima će omogućiti brisanje objava i priča koje su izbacili tokom tinejdžerskih godina, uključujući grupno brisanje videa i fotografija, kao i priključenih lajkova i komentara.

Opcija će, prema navodima Engadget, od aprila postati dostupna svim mlađim korisnicima.

Tu je isto i način koji će proširiti mogućnost odraslima da blokiraju slanje direktnih poruka deci sa profila koji ih ne prate.

Početkom 2022. godine biće isključena mogućnost označavanja ili spominjanja tinejdžera ako ih odrasli ne prate. Za kraj, tu je i funkcija koja menja temu ako algoritam zaključi da mlada osoba dugo vremena gleda sličan sadržaj.

Sve ovo dolazi uoči odlaska Instagramovog šefa Adama Moserija koji bi ove nedelje trebalo da svedoči u nizu saslušanja vezanoj za diskusiju o bezbednosti dece na internetu.

 

Instagram i Fejsbuk su već neko vreme "pod lupom" nakon što je uzbunjivačica Francis Haugen pred kongresmenima ispričala nepoznate detalje o uticaju Fejsbuka na tinejdžere temeljenom na internim istraživanjima.

Haugen je obelodanila veliki broj informacija o Fejsbukovim algoritmima i ostalim internim aktivnostima, a jedna od stvari koje je oktrila je i zašto "sistem rangiranja po angažmanu prisutan na Instagramu može decu da navede na vrlo problematične sadržaje poput 'recepata za zdravlje' koji dovode do stvari poput promocije anoreksije".

(Tportal) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".