Bio je to 6. januar 1982. godine, hladno veče sa mećavom, kada su dve žene nestale iz popularnog ski-odmarališta u gradu Brekenridžu u Koloradu, a onda su kasnije nađene ubijene.

Iako su dve žene, Bobi DŽo Oberholcer (29) i Anet Šne (21) nestale istog dana, njihovi slučajevi nisu bili povezani sve dok Anetino telo nije pronađeno šest meseci kasnije. Nosila je narandžastu čarapu - nedavni božićni poklon od njene majke. Druga narandžasta čarapa pronađena je u blizini tela Bobi DŽo, kada su istražitelji shvatili da je žene skoro sigurno ubila ista osoba.

Međutim, skoro 40 godina, identitet njihovog ubice zbunjivao je policiju iako im je on bio nadohvat ruke u noći ubistava. Tek kada je ubica identifikovan decenijama kasnije, istražitelji su saznali gorku istinu.

U noći ubistva istražitelji su uložili sve napore da spasu lokalnog rudara, Alana Lija Filipsa, čiji se kamion zaglavio u snegu. Prošle su decenije pre nego što je policija shvatila da je Filips, samo nekoliko sati pre spasavanja, ubio Bobi DŽo i Anet.

 

 

Detalji Filipsovog spasavanja i njegovi zločini otkriveni su tokom suđenja kada je osuđen po dve tačke za ubistvo prvog stepena.

Neki su se prisetili da je vreme te noći bilo brutalno, a temperature se spustile daleko ispod nule. Kada se Filipsov kamion zaglavio u snežnom nanosu na planinskom prevoju, počeo je da koristi farove svog kamiona da signalizira SOS Morzeovim kodom. Šerif koji je leteo iznad u komercijalnom avionu primetio je signal kroz sneg koji je padao i upozorio posadu, koja je radio javiila dispečeru u šerifovoj kancelariji.

Dejv Montoja, lokalni vatrogasni šef, čuo je poziv i krenuo na lice mesta. Kada je stigao, dočekalo ga je poznato lice. Radio je zajedno sa Filipsom u rudnicima. A na Filipsovom licu, seća se Montoja, bila je istaknuta modrica. Rekao je Montoji da ju je dobio kada je pao dok je lutao po snegu.

 

 

Policija sada veruje da je Filips dobio modricu kada ga je Bobi DŽo udarila u lice posebnim mesinganim priveskom za ključeve koji je napravio njen muž DŽef. Posebno ga je napravio za nju u slučaju da ikada naiđe na nevolje tokom autostopiranja.

Pošto istražitelji delom nisu verovali da je DŽef imao solidan alibi, postao je sumnjiv u slučaju ženinog ubistva.

Natalija Morales iz emisije "48 sati" intervjuisala je DŽefa i donela priču o 40-godišnjem putovanju kako bi se Filips doveo pred lice pravde.

DŽef je rekao da je bilo veoma bolno živeti toliko dugo u tom oblaku sumnje.

- LJudi nisu želeli osumnjičenog ubicu u svom domu, bilo je teško - rekao je on.

Bilo je potrebno puno vremena da se otkrije prava istina, ali je DŽef na kraju oslobođen sumnje.

Kako se ispostavilo, Filipsova prva žrtva tog januarskog dana bila je Anet, domaćica u lokalnom hotelu Holiday Inn. Nakon što je izašla sa posla, posetila je doktora a onda je krenula do apoteke u Brekenridžu kasnije tog dana. Autostopiranje je bilo često u planinskim gradovima 1980. Anet je kupila lekove i nije viđena posle 16.45 sati tog dana.

Vlasti sada veruju da je Filips pokupio Anet svojim kamionom.

 

 

Nekoliko sati kasnije, oko 19.50 Bobi DŽo je nestala. Bila je u pabu te večeri sa prijateljima, a u 18.21 je pozvala svog muža DŽefa.

"Rekla mi je da će uskoro biti kod kuće i da ima prevoz", ispričao je DŽef.

Dodao je da je zaspao gledajući TV. Kada se probudio oko ponoći, Bobi DŽo i dalje nije bila kod kuće, a on je osetio da nešto nije u redu. Izašao je da je traži i pokušao da prijavi njen nestanak. Policija mu je rekla da ne može ništa da uradi 24 sata, pa se on vratio kući.

Nekoliko sati kasnije, DŽef je dobio poziv od farmera u području, koji mu je rekao da je pronašao dozvolu njegove žene na svom imanju. Krenuo je ka njemu i usput pronašao njen plavi ranac pored puta. Takođe je pronašao i njenu desnu rukavicu i maramicu, oboje sa tragovima krvi.

To tada niko nije znao, ali decenijama kasnije, ti tragovi krvi će direktno odvesti do Filipsa. Policija je pripisivala Bobi DŽo da se borila dovoljno protiv njega da izvuče tu krv.

Sledećeg dana, 7. januara, prijatelji su organizovali potragu za Bobi DŽo. Oko 15 sati istog dana pronašli su njeno telo u snežnom nasipu gde ju je Filips upucao i ubio.

DŽim Hardtke, tadašnji detektiv u Koloradu, rekao je da je Bobi DŽo bila u potpunosti obučena a obdukcija je pokazala da nije silovana. Na zglobovima su joj bile zip trake. Nedaleko odatle bio je specijalni privezak koji joj je napravio muž.

Još jedan predmet je pronađen blizu tela - narandžasta čarapa. Izgledalo je da nema direktne veze sa slučajem.

Jedan od mnogih obrta u slučaju je to što u tom trenutku vlasti još nisu znale da je Anet nestala. Nikada nisu čuli ni njeno ime.

Tek dva dana kasnije, 8. januara, njena koleginica pozvala je policiju i prijavila da Anet dva dana nije dolazila na posao. To nije ličilo na Anet, rekla je njena sestra Sindi Frenč.

Policija je pratila njeno kretanje do apoteke, ali se tamo njen trag izgubio. Činilo se da je jednostavno isparila.

Međutim, 3. jula 1982. godine, skoro šest meseci nakon što je Anet viđena živa, dečak koji je pecao naišao je na njeno telo u potoku. Nije pronađen metak tokom obdukcije, ali je Anet upucana otpozadi dok je trčala niz brzo ka potoku, rekle su vlasti.

 

 

Hardtke je sumnjao da je Anet silovana, ali to nije bilo moguće otkriti s obzirom na vreme provedeno u vodi. Pretpostavku o silovanju doneo je na osnovu njene odeće. Rajfešlus na njenim farmerkama bio je polomljen, a cipele su joj bile na pogrešnim nogama.

Tokom obdukcije Hardtke je primetio nešto što će zauvek promeniti istragu.

"Na levoj nozi je imala narandžastu čarapu. U glavu sam se setio čarape koja je pronađena na brdu, veoma blizu mesta gde je nađeno telo Bobi DŽo. To povezuje dva slučaja", rekao je detektiv.

Povezujući događaje, detektivi su verovali da je Filips prvo pokupio Anet dok je stopirala, napao je i ubio. Tokom napada, Anet je izgubila jednu čarapu u njegovom kamionu. Kasnije tog dana, policija veruje da je Filips pokupio Bobi DŽo i pokušao isto da je povredi.

Detektivi veruju da mu je Bobi pružila otpor i kada je iskočila iz kamiona, ponela i narandžastu čarapu.

Narandžaste čarape ubedile su policiju da tragaju za jednim ubicom, ali je identitet Filipa ostao nepoznat decenijama. Početkom 2020., detektiv okruga Park narednik Vendi Kipl je čuo za nešto što se zove genetska genealogija, u kojoj specijalno obučeni genealozi provlače DNK uzorak sa mesta zločina (konkretno u ovom slučaju, sa narandžaste čarape) kroz javno dostupne baze podataka DNK.

"9. januara 2021. godine dobio sam poziv od geneologa i rekao mi je da ima dva imena za mene. To su bila Alan Filips i Brus Filips", rekao je Kipl.

Kako je objasnio, Brus Filips je bio brat koji nikad nije živeo ovde, nije imao nikakve veze sa Koloradom. Alan Filips je još uvek živeo u blizini.

"U rudniku je radio decenijama i još uvek je živeo tamo", dodao je on.

Kako se na kraju ispostavilo, on je bio osoba koju su spasili te daleke noći iz snežne mećave, muškarac sa velikom modricom na licu. Ali bilo je potrebno skoro 40 godina da se ta spasilačka žrtva poveže sa čovekom koji je ubio Anet i Bobi DŽo.

Filips je 7. novembra 2022. osuđen na dve uzastopne doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Izvršio je samoubistvo u zatvoru 27. februara 2023.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: