Био је то 6. јануар 1982. године, хладно вече са мећавом, када су две жене нестале из популарног ски-одмаралишта у граду Брекенриџу у Колораду, а онда су касније нађене убијене.

Иако су две жене, Боби Џо Оберхолцер (29) и Анет Шне (21) нестале истог дана, њихови случајеви нису били повезани све док Анетино тело није пронађено шест месеци касније. Носила је наранџасту чарапу - недавни божићни поклон од њене мајке. Друга наранџаста чарапа пронађена је у близини тела Боби Џо, када су истражитељи схватили да је жене скоро сигурно убила иста особа.

Међутим, скоро 40 година, идентитет њиховог убице збуњивао је полицију иако им је он био надохват руке у ноћи убистава. Тек када је убица идентификован деценијама касније, истражитељи су сазнали горку истину.

У ноћи убиства истражитељи су уложили све напоре да спасу локалног рудара, Алана Лија Филипса, чији се камион заглавио у снегу. Прошле су деценије пре него што је полиција схватила да је Филипс, само неколико сати пре спасавања, убио Боби Џо и Анет.

 

 

Детаљи Филипсовог спасавања и његови злочини откривени су током суђења када је осуђен по две тачке за убиство првог степена.

Неки су се присетили да је време те ноћи било брутално, а температуре се спустиле далеко испод нуле. Када се Филипсов камион заглавио у снежном наносу на планинском превоју, почео је да користи фарове свог камиона да сигнализира СОС Морзеовим кодом. Шериф који је летео изнад у комерцијалном авиону приметио је сигнал кроз снег који је падао и упозорио посаду, која је радио јавиила диспечеру у шерифовој канцеларији.

Дејв Монтоја, локални ватрогасни шеф, чуо је позив и кренуо на лице места. Када је стигао, дочекало га је познато лице. Радио је заједно са Филипсом у рудницима. А на Филипсовом лицу, сећа се Монтоја, била је истакнута модрица. Рекао је Монтоји да ју је добио када је пао док је лутао по снегу.

 

 

Полиција сада верује да је Филипс добио модрицу када га је Боби Џо ударила у лице посебним месинганим привеском за кључеве који је направио њен муж Џеф. Посебно га је направио за њу у случају да икада наиђе на невоље током аутостопирања.

Пошто истражитељи делом нису веровали да је Џеф имао солидан алиби, постао је сумњив у случају жениног убиства.

Наталија Моралес из емисије "48 сати" интервјуисала је Џефа и донела причу о 40-годишњем путовању како би се Филипс довео пред лице правде.

Џеф је рекао да је било веома болно живети толико дуго у том облаку сумње.

- Људи нису желели осумњиченог убицу у свом дому, било је тешко - рекао је он.

Било је потребно пуно времена да се открије права истина, али је Џеф на крају ослобођен сумње.

Како се испоставило, Филипсова прва жртва тог јануарског дана била је Анет, домаћица у локалном хотелу Холидаy Инн. Након што је изашла са посла, посетила је доктора а онда је кренула до апотеке у Брекенриџу касније тог дана. Аутостопирање је било често у планинским градовима 1980. Анет је купила лекове и није виђена после 16.45 сати тог дана.

Власти сада верују да је Филипс покупио Анет својим камионом.

 

 

Неколико сати касније, око 19.50 Боби Џо је нестала. Била је у пабу те вечери са пријатељима, а у 18.21 је позвала свог мужа Џефа.

"Рекла ми је да ће ускоро бити код куће и да има превоз", испричао је Џеф.

Додао је да је заспао гледајући ТВ. Када се пробудио око поноћи, Боби Џо и даље није била код куће, а он је осетио да нешто није у реду. Изашао је да је тражи и покушао да пријави њен нестанак. Полиција му је рекла да не може ништа да уради 24 сата, па се он вратио кући.

Неколико сати касније, Џеф је добио позив од фармера у подручју, који му је рекао да је пронашао дозволу његове жене на свом имању. Кренуо је ка њему и успут пронашао њен плави ранац поред пута. Такође је пронашао и њену десну рукавицу и марамицу, обоје са траговима крви.

То тада нико није знао, али деценијама касније, ти трагови крви ће директно одвести до Филипса. Полиција је приписивала Боби Џо да се борила довољно против њега да извуче ту крв.

Следећег дана, 7. јануара, пријатељи су организовали потрагу за Боби Џо. Око 15 сати истог дана пронашли су њено тело у снежном насипу где ју је Филипс упуцао и убио.

Џим Хардтке, тадашњи детектив у Колораду, рекао је да је Боби Џо била у потпуности обучена а обдукција је показала да није силована. На зглобовима су јој биле зип траке. Недалеко одатле био је специјални привезак који јој је направио муж.

Још један предмет је пронађен близу тела - наранџаста чарапа. Изгледало је да нема директне везе са случајем.

Један од многих обрта у случају је то што у том тренутку власти још нису знале да је Анет нестала. Никада нису чули ни њено име.

Тек два дана касније, 8. јануара, њена колегиница позвала је полицију и пријавила да Анет два дана није долазила на посао. То није личило на Анет, рекла је њена сестра Синди Френч.

Полиција је пратила њено кретање до апотеке, али се тамо њен траг изгубио. Чинило се да је једноставно испарила.

Међутим, 3. јула 1982. године, скоро шест месеци након што је Анет виђена жива, дечак који је пецао наишао је на њено тело у потоку. Није пронађен метак током обдукције, али је Анет упуцана отпозади док је трчала низ брзо ка потоку, рекле су власти.

 

 

Хардтке је сумњао да је Анет силована, али то није било могуће открити с обзиром на време проведено у води. Претпоставку о силовању донео је на основу њене одеће. Рајфешлус на њеним фармеркама био је поломљен, а ципеле су јој биле на погрешним ногама.

Током обдукције Хардтке је приметио нешто што ће заувек променити истрагу.

"На левој нози је имала наранџасту чарапу. У главу сам се сетио чарапе која је пронађена на брду, веома близу места где је нађено тело Боби Џо. То повезује два случаја", рекао је детектив.

Повезујући догађаје, детективи су веровали да је Филипс прво покупио Анет док је стопирала, напао је и убио. Током напада, Анет је изгубила једну чарапу у његовом камиону. Касније тог дана, полиција верује да је Филипс покупио Боби Џо и покушао исто да је повреди.

Детективи верују да му је Боби пружила отпор и када је искочила из камиона, понела и наранџасту чарапу.

Наранџасте чарапе убедиле су полицију да трагају за једним убицом, али је идентитет Филипа остао непознат деценијама. Почетком 2020., детектив округа Парк наредник Венди Кипл је чуо за нешто што се зове генетска генеалогија, у којој специјално обучени генеалози провлаче ДНК узорак са места злочина (конкретно у овом случају, са наранџасте чарапе) кроз јавно доступне базе података ДНК.

"9. јануара 2021. године добио сам позив од генеолога и рекао ми је да има два имена за мене. То су била Алан Филипс и Брус Филипс", рекао је Кипл.

Како је објаснио, Брус Филипс је био брат који никад није живео овде, није имао никакве везе са Колорадом. Алан Филипс је још увек живео у близини.

"У руднику је радио деценијама и још увек је живео тамо", додао је он.

Како се на крају испоставило, он је био особа коју су спасили те далеке ноћи из снежне мећаве, мушкарац са великом модрицом на лицу. Али било је потребно скоро 40 година да се та спасилачка жртва повеже са човеком који је убио Анет и Боби Џо.

Филипс је 7. новембра 2022. осуђен на две узастопне доживотне казне без могућности условног отпуста.

Извршио је самоубиство у затвору 27. фебруара 2023.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: