Slobodan Kostovski ponatiji kao Kole (70), uhapšen je posle gotovo pet godina provedenih u bekstvu zbog sumnje da je organizovao šverc dve tone kokaina koji je juče zaplenjen u jedrilici na Atlanskom okeanu na putu iz Južne Amerike za Evropu! Kostovski je uhapšen u Beogradu, gde je boravio pod lažnim imenom.

Za njim je Brazil, da podsetimo, raspisao crvenu Interpolovu poternicu nakon što je 2018. godine pobegao iz tamošnjeg zatvora dok je bio na lečenju, gde je bio osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

Foto: N. Paraušić, Jutjub printskrin/ĐukiNew1957

 

 

- Kostovski je možda i poslednji Arkanov čovek koji je bio na slobodi. Tvrdilo se da je pripadnik kriminalne grupe Željka Maksimovića Make, ali i blizak prijatelj komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i njegovog kuma Milana Đorđevića Bombone - podseća izvor Kurira.

Spektakularne pljačke

Iz arhiva švedske policije 2019. godine su objavljene fotografije sa video-nadzora banke koju je Željko Ražnatović Arkan opljačkao 1979. Arkanova banda je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Švedskoj, a potom pobegla u Holandiju, tamo su i uhapšeni.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Karla Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija "Metro Goldvin Majer" i tada popularnog Radia Pingvin. Na fotografiji koju je objavila švedska policija vidi se pljačka banke iz te 1979. godine u kojoj su Kostovski i Arkan učestvovali zajedno.

Posle hapšenja u Holandiji, Arkan je osuđen na sedam godina strogog zatvora iz kog je uspeo da pobegne posle samo godinu dana.

Maskirani u sudnici

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, Kole i Arkan su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla iskočivši kroz prozor.

Foto: Arhiv Novosti, printskrin Interpol

 

 

- Kostovski je u Srbiji povezivan sa grupom Željka Maksimovića Make sa kojim je optužen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 10. juna 2002. godine. Od početka istrage njih dvojica su bila u bekstvu i kad je počelo suđenje, sedišta u prvom redu za glavnooptužene bila su prazna. Iza praznih mesta na optuženičkoj klupi sedeli su ostali članovi grupe Nikola Maljković, Vladimir Jakšić Karlos, Dragan Ilić Limar, Dragan Alijević i Goran Rajačić. To je bilo prvo suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu - ističe izvor Kurira.

 

Bekstvo

Koletov plan

Arkanovo bekstvo iz holandskog zatvora je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Kostovski i Karlo Fabijani, kako su izveštavali holandski mediji, prebacila su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom.

Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina" koje su rukama napravili osuđenici, uspeo je da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom..

Filmsko bekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Karlo Fabijani i Kole.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".