Unutar lopti navodno postoji senzor sa malom baterijom za koju u Adidasu tvrde da može da izdrži šest sati aktivne upotrebe, odnosno 18 dana kada se lopta ne koristi. Engleski mediji pišu da je taj senzor težak samo 14 grama, da omogućava tehnologiji da prati loptu sve vreme, kao i kamere postavljene svuda oko terena, koje pomažu arbitrima da odluče da li je ofsajd, da li je prešla gol-liniju i slično.

"Svaki put kada je lopta udarena nogom, glavom, bačena rukom ili samo dodirnuta, sistem beleži 500 frejmova u sekundi. Podaci se šalju u realnom vremenu od senzora do sistema koji utvrđuje poziciju lopte, a on je povezan sa mrežom antena koja je postavljena oko terena. Kada lopta napusti teren i nova se uvede u igru, sistem se automatski menja ka podacima koji stižu sa druge lopte, bez potrebe da ljudska ruka reaguje", objašnjeno je.

 

 

Tehnologija zaista zvuči neverovatno i sigurno je da će na svakom sledećem Mundijalu samo napredovati. Tako je u Kataru uz pomoć tehnologije utvrđeno da Kristijano Ronaldo ipak nije postigao gol protiv Urugvaja, iako se ljutio na sudiju i trudio se svom snagom da mu priznaju pogodak. Čak se i videlo da je kosom zakačio "Al Rihlu", ali ipak nedovoljno da bi se računao kao strelac.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".