Deki Stanković, trenutno trener Sampdorije, tada je bio igrač Crvene Zvezde i najmlađi reprezentativac Jugoslavije. Nema sumnje da i Stanković danas, kao i svi Srbi željno iščekuje da vidi šta će naša reprezentacija uraditi u Kataru, a Nportal vas podseća kako su Stankovići gledali Svetsko prvenstvo 1998. u okviru naše rubrike "Retro Mundijal".

Šta su Stankovići imali da kažu o svom starijem sinu, možete pročitati u tekstu koji prenosimo u celosti:

Najmlađi reprezentativac Jugoslavije u fudbalu, 19-godišnji Dejan Stanković je pravo dete ljubavi i fudbala. Nisu retki igrači čiji je tata pikao loptu, ali malo kom je, kao Dejanu, i mama bila fudbaler. Dejanov otac Borislav je igrao za OFK Beograd, a majka Dragica je branila boje zemunske Sloge, pa nije čudo sto im je sin istovremeno učio da igra fudbal i da hoda.

- Voleo je loptu, a ja sam ga već od druge godine terao da vežba. Može se reći da sam ga maltretirao - kaze 43-godisnji precizni mehanicar u NIS Energogasu, Borislav Stanković.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Priznajete da ste maltretirali sina?

- Što da ne priznam - odgovara Borslav - Zar nije sve pa i fudbal, talenat plus rad. Dejan i danas ima snažan voljni momenat. Eto, u 19. godini igra na Prvenstvu sveta.

U postu porodici Stankovic, u lepo urađen dvosoban stan u beogradskoj četvrti Mirijevo, stigli smo nepun sat pre početka utakmice Jugoslava - SAD. Prema dogovoru, zabeležili smo priču, a onda gledali TV prenos. Na okupu su bili svi Stankovići, sem Dejana. Otac, majka i mlađi brat Siniša, izuzteak po pitanju fudbala.

- Ne volim fudbal, u stvari sport me ne interesuje - ne krije 17-godišnji Siniša, koji je upravo završio treću godinu Ugostiteljske škole. Trenutno je poslastičar, ali će se iduće, poslednje godine u školi, prekvalifikovati za kuvara. To mu je stara i velika želja, pa niko u kući ne sumnja da će je ostvariti.

- Šta brat fudbaler traži da mu spremi brat poslastičar?

- Koh.

- Kakav koh?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Hoćete recept? - čudi se Siniša.

Novinari su česti gosti Stankovića, zapitkivali su sve i svašta i Sinišu, ali bilo je očigledno da recept za Dejanov koh prvi put diktira za čitaoce TV novosti.

- Na jedno jaje ide 20 grama šećera i 25 grama griza. Umuti se, ispeče, a onda se, dok je vruće, prelije mlekom. Ko želi, može da doda vanile.

Borislav Stanković i Dragica Popović upoznali su se u Zemunu, gde su stanovali u istoj zgradi. Zabavljanje je prekinuo Borislavljev odlazak u vojsku. Onda je 17. septembra 1977. Dragica rekla DA, a 11. septembra iduće godine se rodio Dejan. Travnati teren u neposrednom susedstvu, između zgrada, bio je  kao stvoren za trening. Zvanično, Dejan postaje fudbaler-petlić u Teleoptiku. Ako niste znali, petilići su igrači između 10 i 12 godina.

- Već posle prve polusezone, za Dejanu su se zainteresovali Zvezda, Partizan i Vojvodina - kaže ne bez ponosa tata Borislav.

Foto: reprint TV Novosti

 

Zvezda traži, tata ne da. Zašto? Prvo i prvo, u Teleoptiku su bili fer i prihvatili da Dejan igra za pionire, znači, u višem rangu. Drugo, činilo mu se da ne bi bilo dobro da sin menja klub u polusezoni.

- Dogovorio sam se sa Zvezdom da pređe posle prve godine u Teleoptiku. Na reč. I dan-danas sa Zvezdom je sve na reč - saznajemo od Borislava u vreme kad smo (svi) saznali od reptortera RTS da će Dejan igrati protiv Amerikanaca od prvog minuta.

- Aranžman sa italijanskim Lacijom svakako nije na reč?

- Nije - smeška se glava porodice Stanković, potvrđujući informaciju da će Dejan, od iduće sezone, igrati za poznati klub iz Rima.

- Šta priča! Nije njemu povređen list! - glasno je protestvovao naš domaćin kad su TV gledaoci obavešteni da Dejan ima problema sa mišićem na nozi. Dok se tata svađao sa novinarima RTS, od mame smo saznali sledeću anegdotu.

- Majko, hoćeš li doći? - pitao bi Dejan uoči utakmice. Mama je redovno dolazila, a on je redovno pitao. Jednom je mama uzvratila pitanjem: Zbog čega mu je važno da ona gleda utakmicu - Ti kad dođeš, pun je stadion - odgovorio je.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Naravno, stadion nikad nije bio pun . Pre bi se moglo reći da je prazan, jer su dolazili samo roditelji - seća se Dragica Stanković, inspektor na vojnom programu zemunske Inse.

Kad je počela utakmica, atmosfera je, za tili čas, ličila na onu na stadionu. Dejan je skakao po terenu, a tata Borislav po trosedu. I mama Dragica se nagla i upiljila u ekran.

- Uvek je tako - mrmlja brat Siniša. - Gledaju utakmicu, a posle gledaju snimak.

Posle prvih 15 minuta, Dragoslav je priznao da mu se ne sviđa kako naši igraju. Jesu dali gol, svaka čast, ali mnogo jurcaju da daju drugi. Nikako da stanu na loptu. Nema tu neke taktike, lepog proigravanja i dodavanja.

Čekamo da Dejan primi loptu. Naši, kao za inat, stalno igraju po levoj strani, a mlađani Stanković je, zna se, desni vezni igrač.

- Daj mu, dodaj! - dovikuje Dragoslav Piksiju i Jugoviću, a oni, uporno, forsiraju levu stranu.

Foto: reprint TV Novosti

 

Kad smo, u pauzi, pitali da li Dejan ima devojku, Dragoslav se ljutnuo i na nas. Bilo je jasno da smo, po njegovom mišljenju, nedopustivo neobavešteni. Pa, ceo svet zna da je veren sa Anom Aćimović, sestrom Zvezdinog fudbalera Mileta Aćimovića Slovenca. Zašto Slovenac? Zato što je došao iz Slovenije.

- Čini nam se se je, ipak, onaj gol protiv Nemaca bio Dejanov - kažemo da popravimo grešku.

- Nije - kategorično odgovara domaćin. - Gledao sam nekoliko puta. Dejan nije dodirnuo loptu. Ipak, može se reći da je to Mijatovićev i njegov gol. Dejan je mnogo toga uradio. Navukao je na sebe golmana i dva igrača.

Stankoviću su, inače, ljubazni i srdačni ljudi. Čak i prema novinarima, iako su više nego česti gosti, a pitaju uvek isto. Celu porodicu ne interesuje politika, tačnije, interesuje je isključivo fudbal. Što se tiče Siniše, ima svoj TV prijemnik, pa nek gleda šta hoće.

Dejan, ipak, nije mogao da igra do kraja meča. Izgleda su novinari bili u pravu, povredio je list. Stankovići nisu bili oduševljeni, ali ni potišteni. Tako je to u profesionalnom, vrhunskom fudbalu, a njihov sin je mlad, na Prvenstvu ima samo devetorica mlađih igrača, pa će se nagledati utakmica i utakmica sa Dejanom među prvim i najboljima. Biće još mnogo prilika kad će tata Borislav povikati:

- Sine, daj gol!

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".