Piksi je svojevremeno branio boje Radničkog iz Niša, Crvene zvezde, Marseja, Verone i Nagoje Grampus.

Posebno je medijski bio propraćen Stojkovićev odlazak iz beogradskih crveno-belih i prelazak u Olimpik iz Marseja.

Interesantno je kako je Bernar Tapi, tadašnji gazda francuske ekipe, hvalio Piksija po realizaciji transfera. Tekst iz "Sporta" 1989. i intervju sa Tapijem, kao i reči Ruda Gulita o prethodno aktuelnim spekulacijama da će srpski as ipak obući dres Milana, prenosimo u celosti u okviru naše rubrike "Retro Mundijal":

TAPI: Stojković najbolji u Evropi

NAJGLEDANIJA sportska emisija francuske televizije ''Telefut'' objavila je kao glavnu vest da je Dragan STOJKOVIĆ Piksi kapiten Crvene zvezde potpisivanjem ugovora sa Marsejom označio na neki način i prekretnicu kada je fudbal na ovim prostorima u pitanju.

Foto: MV

 

 

O čemu se radi?

Francuski komentatori konstatuju da je Bernar TAPI gazda Olimpika iz Marseja rekao da se neće smiriti dok ne napravi tim po snazi jedan Berluskonijevom Milanu. Rekao je da neće žaliti pare a citira se i ova njegova izjava:

- Tačno je da u ekipi imam Frančeskolija, Mozera, Vodla. Oni su dobri igrači, ali nije to ono što je potrebno velikom timu koji hoću da stvorim. Stojković je trenutno najbolji igrač Evrope bez konkurencije, jedini do kojeg sam na sreću i mogao doći. -

Inaće u Olimpiku igra i Nemac Karl Hajnc Ferster koji je primio i francusko državljanstvo.

Faruk HADŽIBEGOVIĆ iz Sošoa i Stojkovićev drug iz reprezentacije dodaje:

Foto: reprint/arhiv Borbe

 

 

- Piksiju je dat veliki publicitet. On će, bez sumnje, biti suvo zlato ove ekipe. Svi, pa i ja, naravno, očekujemo njegov veliki trijumf na francuskim terenima.

''Telefut'' je još jednom prokomentarisao da je Bernar TAPI stari lisac,da su njegovi potezi vazda neočekivani, ali i super-poslovni. Pominje cifru od 10 miliona dolara koliko će Stojković dobiti, kao i platu od 250.000 franaka uz napomenu:

- Evrope trenutno nema aktraktivnijeg igrača od Stojkovića. Verujemo da će njegovim dolaskom krenuti preporod francuskog fudbala. Takav čarobnjak posle odlaska Platinija bio nam je neophodan.

I najzad Francuzi nisu propustili da podvuku i kombinaciju oko Stojkovićevog eventualnog odlaska u Milano. Napomenuli su samo da je to propala stvar, obzirom da su ugovori s Van Bastenom, Rajkardom i Gulitom produženi i citiraju izjavu, navodno, Gulita:

Foto: Profimedia

 

 

- Ne znam šta bi smo Stojković i ja radili s dresom broj 10 u Milanu. Poznato je da u timu može igrati samo jedna ''desetka''. Zar ne bi bilo šteta da jedan od nas dvojice sedi na klupi.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovaj članak je izašao u "Sportu", 4. decembra 1989. godine. *

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".