Унутар лопти наводно постоји сензор са малом батеријом за коју у Адидасу тврде да може да издржи шест сати активне употребе, односно 18 дана када се лопта не користи. Енглески медији пишу да је тај сензор тежак само 14 грама, да омогућава технологији да прати лопту све време, као и камере постављене свуда око терена, које помажу арбитрима да одлуче да ли је офсајд, да ли је прешла гол-линију и слично.

"Сваки пут када је лопта ударена ногом, главом, бачена руком или само додирнута, систем бележи 500 фрејмова у секунди. Подаци се шаљу у реалном времену од сензора до система који утврђује позицију лопте, а он је повезан са мрежом антена која је постављена око терена. Када лопта напусти терен и нова се уведе у игру, систем се аутоматски мења ка подацима који стижу са друге лопте, без потребе да људска рука реагује", објашњено је.

 

 

Технологија заиста звучи невероватно и сигурно је да ће на сваком следећем Мундијалу само напредовати. Тако је у Катару уз помоћ технологије утврђено да Кристијано Роналдо ипак није постигао гол против Уругваја, иако се љутио на судију и трудио се свом снагом да му признају погодак. Чак се и видело да је косом закачио "Ал Рихлу", али ипак недовољно да би се рачунао као стрелац.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".