Stručnjaci tvrde kako fotografisanje hrane pre jela povećava verovatnoću da ćemo hteti repete, te da pobornicima takve prakse treba više vremena da osete sitost.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 70 posto milenijalaca redovno deli fotke hrane na društvenim mrežama pre jela. Starije studije sugerišu da hrana čak ima bolji ukus nakon fotografisanja jer se mozak više fokusira na miris i ukus.

Za potrebe novog istraživanja 145 studenata podeljeno je u dve grupe. Jedna je dobila tanjir sa šest krekera od sira, a druga sa 12.

Foto: Profimedia

 

Grupi koja je dobila šest krekera rečeno je da fotografišu hranu pre konzumiranja. Nakon što su pojeli krekere, volonteri su zamoljeni da ocene koliko im se hrana sviđa i žele li repete.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je fotografisala hranu dala veće ocene za uživanje u hrani, kao i želju za repetama. Prema istraživanju, fotografisanje je promenilo način na koji mozak doživljava hranu te je teralo ispitanike da jedu više. Efekti su bili izraženiji kod ispitanika kojima su dane manje porcije.

- Sećanja na hranu i beleženje konzumacije mogu uticati na to koliko jedemo - ističu autori studije.

Kao zaključak, rezultati istraživanja mogli bi biti od posebnog značaja za sve one koji žele smpšati. Ako ste među njima, za svaki slučaj izbegavajte fotografisanje hrane.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".