1.Što više se izlažite prirodnom dnevnom svetlu

Kad se probudite, pokušajte neko vreme provesti pred prirodnim svetlom, a ako nema vremena za šetnje pripazite da vam je preko dana prozor otvoren i da vam u stan ulazi što više dnevne svetlosti. Svetski stručnjak u sudnici zbog revolucionarnog preparata za visok krvni šećer!

Foto: Depositphotos

 

2. Držite alarm dalje od sebe

Ako vam je alarm tik uz krevet, verovatno ga čim se oglasi ugasite i nastavite da spavate, a ako ga ostavite malo dalje, moraćete ustati - i najteži deo buđenja je gotov.

Foto: Depositphotos

 

3. Pre spavanja izbegavajte mobilni i tablet

Televizija, mobilni telefon i tablet mogu omesti rad mozga i navesti telo da preskoči neke važne faze budnosti, što može potaknuti neke stresne reakcije - pogotovo ako počnete odgovarati na poruke ili čitate nešto negativno.

4. Odradite trening

Fizička je aktivnost najbolji način razbuđivanja jer postiče proizvodnju adrenalina i drugih hormona, poput hormona sreće. A ako ne možete ranije da ustatanete zbog vežbanja, olakšajte sebi tako što ćete uveče pripremiti sve što možete, npr. odeću za trening u koju ćete uskočiti pravo iz kreveta.

Foto: Depositphotos

 

5. Napravite sebi raspored spavanja

Pokušajte napraviti obrazac spavanja: jednom kad ga uspostavite, mnogo ćete lakše ujutro ustajati jer je naš cirkadijalni ritam vođen vremenom buđenja, a ne vremenom odlaska na spavanje. Naime promene u vremenu buđenja zbunjuju naš biološki sat, pa spavanje organiziujte kako biste organizovali većinu drugih aktivnosti - sa zadanim i uvek istim vremenom kad počinje i kad se završava.

 

(Večernji)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".