Стручњаци тврде како фотографисање хране пре јела повећава вероватноћу да ћемо хтети репете, те да поборницима такве праксе треба више времена да осете ситост.

Истраживање је показало да готово 70 посто миленијалаца редовно дели фотке хране на друштвеним мрежама пре јела. Старије студије сугеришу да храна чак има бољи укус након фотографисања јер се мозак више фокусира на мирис и укус.

За потребе новог истраживања 145 студената подељено је у две групе. Једна је добила тањир са шест крекера од сира, а друга са 12.

Фото: Профимедиа

 

Групи која је добила шест крекера речено је да фотографишу храну пре конзумирања. Након што су појели крекере, волонтери су замољени да оцене колико им се храна свиђа и желе ли репете.

Резултати су показали да је група која је фотографисала храну дала веће оцене за уживање у храни, као и жељу за репетама. Према истраживању, фотографисање је променило начин на који мозак доживљава храну те је терало испитанике да једу више. Ефекти су били израженији код испитаника којима су дане мање порције.

- Сећања на храну и бележење конзумације могу утицати на то колико једемо - истичу аутори студије.

Као закључак, резултати истраживања могли би бити од посебног значаја за све оне који желе смпшати. Ако сте међу њима, за сваки случај избегавајте фотографисање хране.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".