To je samo jedan od načina na koji iza zatvorskih bedema pokušavaju da unesu nedozvoljene predmete pritvorenim kriminalcima, a što pokazuje da pritvorena i zatvorena lica imaju one koji se bave pripremom stvari koje je potrebno prošvercovati sa dozvoljenim predmetima.

- Više mobilnih telefona pronađeno je u specijalno zavarenom dnu šerpe koju je jedan od posetilaca krenuo da unese u zatvor. Na njima je bila i ceduljica sa natpisom: "Voli vas brat" - prenose Vijesti.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su da su protekle sedmice used sprovedenih planiranih operativno-taktičkih aktivnosti, njihovi službenici obezbeđenja oduzeli veću količinu nedozvoljenih materija, stvari i predmeta.

Foto: UIKS

 

- Reč je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena unutar samih prostorija gde su smeštena lica lišena slobode (u tzv. štekovima), a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde kompleksa UIKS-a, unosom stvari od strane posetilaca, u koje se nedozvoljeni predmeti i materije skrivaju na poseban način, a u prethodnom periodu zabeženi su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih lica - kazali su iz UIKS-a, a prenose Vijesti i dodaju da će protiv prestupnika biti podneti disciplinski postupci i biće kažnjeni.

Oni su objasnili i da su pripadnici klanova koji su u zatvoru, ali i oni koji su na slobodi imaju dobru logistiku i da zapravo imaju veliku finansijsku moć.

- U svim slučajevima reč je o delovanju organizovanih kriminalnih grupa koje poseduju značajnu logistiku, očigledno neograničena finansijska sredstva, koja su usmerena u pravcu omogućavanja posedovanja licima lišenim slobode nedozvoljenih stvari i materija. Na primer, sami mobilni telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti, mogu služiti za omogućavanje nesmetanih komunikacija i, eventualno, nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koji se doturaju licima (lišenim slobode prim. aut.) predstavljaju benefit koji se ostvaruje usled ilegalne trgovine i zloupotreba po različitim osnovima u lancu unosa istih unutar UIKS-a - piše u saopštenju.

Foto: UIKS

 

U saopštenju, koje prenose Vijesti, navodi se i da zatvorski čuvari i izvan okruga zatvora dobijaju pretnje od pripadnika klanova i da vrši pritisak na njih. Naveli su i da je pokušan i pritisak na upravui zatvora "kroz raznorazne vrste i vidove štrajkova pripadnika pojedinih kriminalnih grupa".

- Pod plaštom i izgovorom o povredi njihovih prava i neprofesionalnom odnosu prilikom pretresa prema posetiocima, tj. članovima njihovih porodica koji dolaze u UIKS, a sve sa ciljem kako bi se planirane kontrole, i zatvoreni kanali doturanja otvorili - piše u saopštenju i dodaju da će nastaviti borbu protiv ovih neazkonitih radnji.

Foto: UIKS

 

(Vijesti)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".