То је само један од начина на који иза затворских бедема покушавају да унесу недозвољене предмете притвореним криминалцима, а што показује да притворена и затворена лица имају оне који се баве припремом ствари које је потребно прошверцовати са дозвољеним предметима.

- Више мобилних телефона пронађено је у специјално завареном дну шерпе коју је један од посетилаца кренуо да унесе у затвор. На њима је била и цедуљица са натписом: "Воли вас брат" - преносе Вијести.

Из Управе за извршење кривичних санкција (УИКС) саопштили су да су протекле седмице усед спроведених планираних оперативно-тактичких активности, њихови службеници обезбеђења одузели већу количину недозвољених материја, ствари и предмета.

Фото: УИКС

 

- Реч је о недозвољеним средствима која су пронађена унутар самих просторија где су смештена лица лишена слободе (у тзв. штековима), а начин дотурања јесте путем пребачаја спољне ограде комплекса УИКС-а, уносом ствари од стране посетилаца, у које се недозвољени предмети и материје скривају на посебан начин, а у претходном периоду забежени су и случајеви дотурања наведених ствари од стране појединих службених лица - казали су из УИКС-а, а преносе Вијести и додају да ће против преступника бити поднети дисциплински поступци и биће кажњени.

Они су објаснили и да су припадници кланова који су у затвору, али и они који су на слободи имају добру логистику и да заправо имају велику финансијску моћ.

- У свим случајевима реч је о деловању организованих криминалних група које поседују значајну логистику, очигледно неограничена финансијска средства, која су усмерена у правцу омогућавања поседовања лицима лишеним слободе недозвољених ствари и материја. На пример, сами мобилни телефони као недозвољени технички предмети, могу служити за омогућавање несметаних комуникација и, евентуално, настављање организовања и предузимања недозвољених радњи ван затвора, док остале материје или предмети који се дотурају лицима (лишеним слободе прим. аут.) представљају бенефит који се остварује услед илегалне трговине и злоупотреба по различитим основима у ланцу уноса истих унутар УИКС-а - пише у саопштењу.

Фото: УИКС

 

У саопштењу, које преносе Вијести, наводи се и да затворски чувари и изван округа затвора добијају претње од припадника кланова и да врши притисак на њих. Навели су и да је покушан и притисак на управуи затвора "кроз разноразне врсте и видове штрајкова припадника појединих криминалних група".

- Под плаштом и изговором о повреди њихових права и непрофесионалном односу приликом претреса према посетиоцима, тј. члановима њихових породица који долазе у УИКС, а све са циљем како би се планиране контроле, и затворени канали дотурања отворили - пише у саопштењу и додају да ће наставити борбу против ових неазконитих радњи.

Фото: УИКС

 

(Вијести)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".