Medved nedavno viđen kod Orahova Dola u BiH verovatno je isti onaj koji se proletos kretao brdskim područjima opštine Slivno, neumskog zaleđa i Dubrovačkog Primorja.

Pčelarima je tada rušio košnice. Sada ne pravi štetu jer ima hrane u prirodi trave i šumskog voća posebno voli maginje kojih u ovo doba godine ima u izobilju.

- Prevrnuo je košnice i pojeo med na dve lokacije kod Banića i na Rudinama. Isprevrtao je petnaestak košnica, a po tragovima koje je ostavio lako se može zaključiti da je reč o medvedu, premda ga nismo izravno videli - rekli su primorski pčelari za Slobodnu Dalmaciju.

Čini se da medved nije samac. Moguće je da ima nekoliko jedinki, jer je na predjelu Slivno-Glavice-Zavala pre nekoliko godina navodno viđeno troje mladunaca s majkom medvedicom.

Ta zver ima veliki radijus kretanja i nije joj veliki problem da sa područja Slivna u potrazi za hranom odluta u dvadesetak kilometara udaljeno Dubrovačko primorje ili Hercegovinu. Smeđi medved najveća je evropska zver i može težiti i više od 300 kilograma.

Može napraviti značajne štete na voćnjacima i posebno na pčelinjacima, uništavanjem košnica u potrazi za slasnim medom ako nisu odgovarajuće zaštićene.

Hrvatski pčelari na različite način se bore sa medvedima, a jedan od najefikasnijih načina je postavljanje električnog pastira oko pčelinjaka.

Naime, kada nepozvani gost dođe, opeče ga struja i on beži dalje. Međutim, za sada nije bilo potrebe za zaštitu pčelinjaka na području brdskog dela doline Neretve i Dubrovačkog Primorja.

Kretanje u medveđem staništu iziskuje dozu opreza, u smislu da se šumom ne treba kretati pretiho, kako bi se životinji, posebno medvedici s mladima, dalo dovoljno vremena da vas čuje i da se u miru udalji.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".