Juventus je, svakako, poznatiji i prestižniji klub u poslednje vreme, koji je uspeo da postavi rekord sa 9 uzastopnih titula u periodu od 2011. do 2020. godine.

''Stara dama'' je nekada bila zapravo drugi klub iz Torina, a primat su tada imali ''crveni''.

Torino, ili Toro, kako ga nazivaju navijači - što znači bik je verovatno jedan od najdominantnijih klubova Evrope bio na svom vrhuncu.

 

 

Istorijski klub koji je uspeo da veže pet titula, rekord koji je delio sa Juventusom sve do 2016. godine kada je upravo Stara dama oborila taj rekord.

Počelo je u toku Drugog svetskog rata 1943. godine kada je Grande Torino poneo titulu najboljeg u Italiji. Zatim je pauzirano takmičenje sve do 1945. godine kada je Torino nastavio sa dominacijom. Vezali su posle toga još tri titule i upisali se u istoriju fudbala na čizmi. Bikovi su dominirali i na strani, turneja u Brazilu je bila uspešna, a okosnicu reprezentacije Azura su tih godina činili upravo igrači Torina.

Sve je pošlo po zlu

 

 

Tim je putovao u Portugaliju da igra prijateljsku utakmicu protiv Benfike, kako bi se pripremili za narednu sezonu.

18 igrača iz prvog tima i kompletan stručni štab je bio u avionu koji je uzleteo sa Turinskog aerodroma. Međutim, magla i nevreme se spustilo, a zatim se desilo neočekivano. Avion se srušio, a avionska nesreća je odnlea 31 život tog dana. Stručni štab, novinari, posada, ali i igrači su za tren oka stradali.

Tragedija je odjeknula Evropom, a strah je bio toliki da je 1950. reprezentacija Italije odlučila da u Brazil na Svetsko prvenstvo putuje brodom. Tokom sahrane je oko milion ljudi izašlo na ulice Torina. Ubrzo su Bikovi ispali u Seriju B, ali ne zadugo. Prošlo je 27 godina od tragedije do sledeće i poslednje titule Torina.

Ovaj klub je toliko značio gradu da se svake godine 4. maja na trgu ispred katedrale skupi grada, ali i predstavnici fudbalskog kluba Torino. Običaj je da kapiten izgovori imena svih preminulih u ovoj nesreći, a ta čast je prethodnih godina pripadala Belotiju.

Foto: EPA

 

Zanimljivo je da je ove godine čast mogla pripasti Saši Lukiću, koji je bio kapiten, ali je zbog sukoba sa stručnim štabom razrešen te dužnosti. Velika je verovatnoća da će Rikardo Rodrigez ove godine ukazati čast poginulima.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".