Јувентус је, свакако, познатији и престижнији клуб у последње време, који је успео да постави рекорд са 9 узастопних титула у периоду од 2011. до 2020. године.

''Стара дама'' је некада била заправо други клуб из Торина, а примат су тада имали ''црвени''.

Торино, или Торо, како га називају навијачи - што значи бик је вероватно један од најдоминантнијих клубова Европе био на свом врхунцу.

 

 

Историјски клуб који је успео да веже пет титула, рекорд који је делио са Јувентусом све до 2016. године када је управо Стара дама оборила тај рекорд.

Почело је у току Другог светског рата 1943. године када је Гранде Торино понео титулу најбољег у Италији. Затим је паузирано такмичење све до 1945. године када је Торино наставио са доминацијом. Везали су после тога још три титуле и уписали се у историју фудбала на чизми. Бикови су доминирали и на страни, турнеја у Бразилу је била успешна, а окосницу репрезентације Азура су тих година чинили управо играчи Торина.

Све је пошло по злу

 

 

Тим је путовао у Португалију да игра пријатељску утакмицу против Бенфике, како би се припремили за наредну сезону.

18 играча из првог тима и комплетан стручни штаб је био у авиону који је узлетео са Туринског аеродрома. Међутим, магла и невреме се спустило, а затим се десило неочекивано. Авион се срушио, а авионска несрећа је однлеа 31 живот тог дана. Стручни штаб, новинари, посада, али и играчи су за трен ока страдали.

Трагедија је одјекнула Европом, а страх је био толики да је 1950. репрезентација Италије одлучила да у Бразил на Светско првенство путује бродом. Током сахране је око милион људи изашло на улице Торина. Убрзо су Бикови испали у Серију Б, али не задуго. Прошло је 27 година од трагедије до следеће и последње титуле Торина.

Овај клуб је толико значио граду да се сваке године 4. маја на тргу испред катедрале скупи града, али и представници фудбалског клуба Торино. Обичај је да капитен изговори имена свих преминулих у овој несрећи, а та част је претходних година припадала Белотију.

Фото: ЕПА

 

Занимљиво је да је ове године част могла припасти Саши Лукићу, који је био капитен, али је због сукоба са стручним штабом разрешен те дужности. Велика је вероватноћа да ће Рикардо Родригез ове године указати част погинулима.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".