Nažalost, svoj muzički i životni put Ipče je prerano završio, kada je tragično izbubio život na današnji dan, 30. jula daleke 1994. godine u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Tim povodom, Nportal je rešio da priredi serijal tekstova o Ipčetu i oda počast pokojnom velikanu narodne muzike.

U nastavku možete pročitati kako je časopis "Sabor" objavio vest o smrti popularnog "Malog Ramba". U tekstu se mogu naći detalji vezani za kobni sudar, ali i pojedinosti o tome kako je Ipčetu odata počast na "Poselu" na Kalemegdanu na kojem, nažalost, te 1994. godine nije stigao da učestvuje.

Otišao je "Mali Rambo" i ostavio veliku tugu za sobom. Tragičnom pogibijom mladog pevača, Ipčeta Ahmedovskog, ugasio se još jedan život "u petoj brzini", a stabilna karijera sa izvesnom perspektivom zauvek je prekinuta. Vernoj publici ostale su nezaboravne pesme, a kolegama uspomene i - opomena!

Koliko god bili u pravu oni koji tvrde da je Ahmedovski samo nova žrtva, na izvestan način "uklete", Ibarske magistrale, razboritiji i realniji će se složiti da je, između ostalog, popularni pevač platio surovi danak svoje profesije. Život na drumu, večito u trci sa tezge na tezgu, u grču i jurnjavi za karijerom koja je san svakog mladog čoveka opredeljenog za estradu, po svemu sudeći, koštao je "Malog Ramba" života. Skupo i preskupo, ali najbliže istini.

Foto: Printskrin/Jutjub/ZAMOfficiall

 

 

Posle kobne saobraćajke na četrdeset petom kilometru magistralnog puta koji od Beograda vodi ka Čačku i nadalje ka dolini Ibra, gotovo je izvesno da više neće biti dileme koliko je estrada surova, kako nameće žestok tempo i lomi ljude, od kojih samo najjači opstaju. Ipče Ahmedovski je sve to, sigurno, znao - možda i bolje od drugih jer je karijeru započeo kada je njegov stariji brat, Jašar, već uveliko plivao uzburkanim vodama domaćeg šou biznisa. Odlučio se, ipak, da pokuša i - uspeo.

Na žalost, u ranim jutarnjim satima, 30. jula, sve je otišlo u nepovrat. Na putu kojim je Ipče, čije se čak brzinom većom od 200 na sat, žurio ka Lazarevcu, isprečio mu se kamion i tragičan kraj bio je neminovan. Mladi pevač, koji je upravljao moćnim "mercedesom" (prijatelji tvrde da je u pitanju najnoviji model, nabavljen pre manje od pola godine), na mestu je ostao mrtav. NJegova dva saputnika, od kojih mu je jedan i šurak, prošli su sa različitim povredama, ali bar imaju šansu da prežive.

Foto: Reprint Sabor

 

Ko, međutim, zna kako bi se sve završilo da Ipče Ahmedovski nije pokušao da izbegne sudar. Bolje upućeni, jer očevidaca za sada nema, ističu da je uzrok svemu, najverovatnije, loša procena vozača kamiona koji je sa spornog puta, u mestu Šopići, izleteo na magistralu. Isti izvori, takođe, tvrde da je Ipče skretanjem udesno želeo da zaobiđe iznenadnu prepreku, ali da je jedino što je uspeo bilo spašavanje ostalih života. Prisebnim manevrom, naime, pevač je žrtvovao sebe i tragedija bi sigurno bila daleko veća da je, kojim slučajem, došlo do direktnog sudara. A, kako se sve silovito odigralo, možda ponajbolje svedoči činjenica da je suvozač iz slupanog "mercedesa" izašao gotovo bez ijedne modrice i da se, već istog dana posle tragedije, nalazio na kućnom oporavku. Čovek koji je sedeo pozadi, iza vozača, inače oženjen Ipčetovom svastikom, prošao je mnogo gore i prema prvim informacijama, iako se probudio iz kratkotrajne kome, ne seća se događaja.

Vest da je popularni pevač stradao u saobraćajnom udesu, odjeknula je poput bombe. U Lazarevcu je malo ko mogao da poveruje u surovu istinu da njihov "Mali Rambo" više neće sedeti u svom omiljenom kafiću "Sunce", da više neće stvarati dobar štimung gde god se zadesi, da se svom novom zavičaju, kao mnogo puta do tada, nikada neće vratiti sa neke od brojnih tezgi, uglavnom, u inostranstvu.

Jer, mladog pevača koji je iz rodnog Prilepa najpre estradni hleb počeo da jede u Beogradu, a onda se, sasvim drugačije od većine svojih kolega koji streme ka prestonici, opredelio za život na periferiji, u Lazarevcu gde su ga svi voleli i rado slušali. Možda čak i netipičan za zvezdu novokomponovane narodne muzike, imao je mnogo prijatelja, a u selu Vreoci, nadomak rudarske varošice, naša je i ličnu sreću, uz svoju izabranicu Zlatu.

Foto: Reprint Večernje Novosti

 

Nekoliko dana pre tragičnog kraja, kažu njegovi prijatelji, vratio se iz Makedonije gde je posetio rodbinu. Naradnih dana, poput mnogih Lazarevčana, spas od letnjih žega nalazio je na lokalnom bazenu. Čak se, opet svojsveno samo njemu, nije previše ni pripremao za prošlonedeljno, na žalost neostvareno, učešće na "Poselu" - oduvek je umao sa publikom, njihova uzajamna ljubav nikada nije dovođena u pitanje, a živi nastupi bili su kao stvoreni za njegovo shvatanje pevačkog zanata.

Razumljivo je, s toga, što je njegov iznenadni odlazak, verovatno po prvi put na inače raspevanom Kalemegdanu, izazvao muk. Poštu Ipčetu Ahmedovskom, pored minuta ćutanja, "poselaši su odali uz pomoć Novice Uroševića. Iako nenajavljen, veliki šmeker naše estrade, pojavio se na malom Kalemegdanu i, praćen uplakanim horom, otpevao najveće hitove svog saradnika i mladog kolege. Dirljivi oproštaj teško da se mogao i predvideti.

Ipče Ahmedovski sahranjen je u rodnom gradu. Svi njegovi prijatelji, koje smo pokušali da čujemo i zabeležimo neke manje poznate detalje iz njegovog života, bili su na poslednjem oproštaju. I to, možda ponajviše, govori kakav je bio "Mali Rambo". Zaista, ostavio je veliku tugu za sobom!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 8. avgusta 1994. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".