Нажалост, свој музички и животни пут Ипче је прерано завршио, када је трагично избубио живот на данашњи дан, 30. јула далеке 1994. године у саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали.

Тим поводом, Нпортал је решио да приреди серијал текстова о Ипчету и ода почаст покојном великану народне музике.

У наставку можете прочитати како је часопис "Сабор" објавио вест о смрти популарног "Малог Рамба". У тексту се могу наћи детаљи везани за кобни судар, али и појединости о томе како је Ипчету одата почаст на "Поселу" на Калемегдану на којем, нажалост, те 1994. године није стигао да учествује.

Отишао је "Мали Рамбо" и оставио велику тугу за собом. Трагичном погибијом младог певача, Ипчета Ахмедовског, угасио се још један живот "у петој брзини", а стабилна каријера са извесном перспективом заувек је прекинута. Верној публици остале су незаборавне песме, а колегама успомене и - опомена!

Колико год били у праву они који тврде да је Ахмедовски само нова жртва, на известан начин "уклете", Ибарске магистрале, разборитији и реалнији ће се сложити да је, између осталог, популарни певач платио сурови данак своје професије. Живот на друму, вечито у трци са тезге на тезгу, у грчу и јурњави за каријером која је сан сваког младог човека опредељеног за естраду, по свему судећи, коштао је "Малог Рамба" живота. Скупо и прескупо, али најближе истини.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ZAMOfficiall

 

 

После кобне саобраћајке на четрдесет петом километру магистралног пута који од Београда води ка Чачку и надаље ка долини Ибра, готово је извесно да више неће бити дилеме колико је естрада сурова, како намеће жесток темпо и ломи људе, од којих само најјачи опстају. Ипче Ахмедовски је све то, сигурно, знао - можда и боље од других јер је каријеру започео када је његов старији брат, Јашар, већ увелико пливао узбурканим водама домаћег шоу бизниса. Одлучио се, ипак, да покуша и - успео.

На жалост, у раним јутарњим сатима, 30. јула, све је отишло у неповрат. На путу којим је Ипче, чије се чак брзином већом од 200 на сат, журио ка Лазаревцу, испречио му се камион и трагичан крај био је неминован. Млади певач, који је управљао моћним "мерцедесом" (пријатељи тврде да је у питању најновији модел, набављен пре мање од пола године), на месту је остао мртав. Његова два сапутника, од којих му је један и шурак, прошли су са различитим повредама, али бар имају шансу да преживе.

Фото: Репринт Сабор

 

Ко, међутим, зна како би се све завршило да Ипче Ахмедовски није покушао да избегне судар. Боље упућени, јер очевидаца за сада нема, истичу да је узрок свему, највероватније, лоша процена возача камиона који је са спорног пута, у месту Шопићи, излетео на магистралу. Исти извори, такође, тврде да је Ипче скретањем удесно желео да заобиђе изненадну препреку, али да је једино што је успео било спашавање осталих живота. Присебним маневром, наиме, певач је жртвовао себе и трагедија би сигурно била далеко већа да је, којим случајем, дошло до директног судара. А, како се све силовито одиграло, можда понајбоље сведочи чињеница да је сувозач из слупаног "мерцедеса" изашао готово без иједне модрице и да се, већ истог дана после трагедије, налазио на кућном опоравку. Човек који је седео позади, иза возача, иначе ожењен Ипчетовом свастиком, прошао је много горе и према првим информацијама, иако се пробудио из краткотрајне коме, не сећа се догађаја.

Вест да је популарни певач страдао у саобраћајном удесу, одјекнула је попут бомбе. У Лазаревцу је мало ко могао да поверује у сурову истину да њихов "Мали Рамбо" више неће седети у свом омиљеном кафићу "Сунце", да више неће стварати добар штимунг где год се задеси, да се свом новом завичају, као много пута до тада, никада неће вратити са неке од бројних тезги, углавном, у иностранству.

Јер, младог певача који је из родног Прилепа најпре естрадни хлеб почео да једе у Београду, а онда се, сасвим другачије од већине својих колега који стреме ка престоници, определио за живот на периферији, у Лазаревцу где су га сви волели и радо слушали. Можда чак и нетипичан за звезду новокомпоноване народне музике, имао је много пријатеља, а у селу Вреоци, надомак рударске варошице, наша је и личну срећу, уз своју изабраницу Злату.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

Неколико дана пре трагичног краја, кажу његови пријатељи, вратио се из Македоније где је посетио родбину. Нарадних дана, попут многих Лазаревчана, спас од летњих жега налазио је на локалном базену. Чак се, опет својсвено само њему, није превише ни припремао за прошлонедељно, на жалост неостварено, учешће на "Поселу" - одувек је умао са публиком, њихова узајамна љубав никада није довођена у питање, а живи наступи били су као створени за његово схватање певачког заната.

Разумљиво је, с тога, што је његов изненадни одлазак, вероватно по први пут на иначе распеваном Калемегдану, изазвао мук. Пошту Ипчету Ахмедовском, поред минута ћутања, "поселаши су одали уз помоћ Новице Урошевића. Иако ненајављен, велики шмекер наше естраде, појавио се на малом Калемегдану и, праћен уплаканим хором, отпевао највеће хитове свог сарадника и младог колеге. Дирљиви опроштај тешко да се могао и предвидети.

Ипче Ахмедовски сахрањен је у родном граду. Сви његови пријатељи, које смо покушали да чујемо и забележимо неке мање познате детаље из његовог живота, били су на последњем опроштају. И то, можда понајвише, говори какав је био "Мали Рамбо". Заиста, оставио је велику тугу за собом!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору", 8. августа 1994. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".