Pevačica Lepa Lukić je 1994. godine snimila duet s devojčicom Ivanom Đorđević, a njihova pesma "Naslednica" postala je veliki hit.

Nakon velikog uspeha prvog dueta sa folk pevačicom, Ivani su svi predviđali veliki uspeh, a kraljica narodne muzike joj je bila velika podrška i oslonac.

"Sabor" je 1994. bio u domu Lepe Lukić i intervjuisao je zajedno sa Ivanom, a taj tekst prenosimo u celosti.

Godinama su se razne pevačice nadale i trudile, priželjkivale i očekivale da budu proglašene za naslednicu Lepe Lukić. Ali, kraljica narodne muzike nije marila za to. Ona je sama pronašla pevačicu i proglasila je svojom naslednicom. Doduše, to je tada bila devojčica od devet godina, ali veoma talentovana, fina i poslušna. Zove se Ivana Đorđević i tada je bila učenica trećeg razreda osnovne škole "Vuk Karadžić" i sa Lepom je snimila pesmu "Naslednica"

Foto: Reprint Sabor

 

 

- Ovako je najbolje, to je ono pravo jer jedino ja mogu da vidim ko će da me nasledi na estradi - rekla je Lepa.

- Nije pošteno da mi to drugi nameću jer tu je i neko ko sve vidi i zna da oceni. Sve ove godine nije se pojavila osoba koju bih proglasila naslednicom. Uostalom, kako da to bude neka pevačica koja je na estradi već petnaest godina? Kako sam upoznala Ivanu vratila sam se u detinjstvo i videla sličnost između nas dve. I ona, baš kao i ja nekada, po ceo dan trčkara i pevuši. Svi joj prognoziraju lepu pevačku karijeru, izjavila je pevačica.

Lepa je Ivanu upoznala tako što je devojčicin otac Mile koji je inače harmonikaš radio sa pevačicom. Tokom turneje Miletu se pridružila i njegova porodica, žena i dve ćerke. Lepa o devojčicama nije znala ništa. Jednog dana je saznala da je Ivana pobedila na jednom dečijem takmičenju u pevanju. Poželela je da upozna devojčicu, pogotovo kada je čula da ova zna sve njene stare hitove.

- Nisam mogla da verujem da dete peva "Biseniju" i " Od izvora dva putića" jer je reč o veoma teškim pesmama, koje ni iskusni pevači ne mogu pravilno da otpevaju, priča Lepa.

Foto: Reprint Sabor

 

 

 

- Bilo je očigledno da je mala izrazito talentovana i da ima apsolutni sluh. Sve se to potvrdilo kada sam čula Ivanu kako peva. Skamenila sam se. Ima triler i glas i tačno zna gde, šta i kako treba otpevati. Odmah sam je pozvala da bude gost tamo gde sam pevala. Osvojila je publiku iz cuga! Najavljivala sam je kao svoju naslednicu jer sam tako osećala, a posetiocima sam rekla: "Trideset godina su mi prišivali neke rivalke i naslednice, ali ništa od toga. Odletele su sve, a ja sam ostala da pevam. Tek sad sam otkrila ovo dete koje je sjajno. Uverite se i sami!" Ivana je svako veče dobijala aplauze, ali i lovu. "Pobi" dete sa parama i mene i oca - po 500 maraka se dešavalo da dobije za veče!, kaže pevačica.

Ivana je otkrila da je od ovog honorara kupila sebi i sestri torbe za školu, a i mamu je ponovila tašnom. Ona je sjajan imitator. Pred novinarima je otpevala nekoliko pesama Kneza, Mirka Ćajića, Nadice Jovanović i naravno Lepe Lukić. "Skinula" je njihove pokete, glas i ukrase. Gotovo da upija sve što joj Lepa kaže. A da pomno prati svaki korak popularne pevačice najbolje se vidi po malom šarenom neseseru, od koga se Ivana ne razdvaja. U njemu nosi i neke sitnice koje joj trebaju za "estradu"

- Pred more imala sam osam pesama za novu ploču, nastavila je kraljica narodne muzke - ali po glavi mi se stalno mota da uradim duet sa Ivanom. Znala sam šta hoću, ali nisam umela da to sprovedem u delo. Zato sam pozvala kompozitora Mirka Glišića i objasnila mu šta hoću. Otpevala sam mnoge pesme, prošle su, jer mi je publika verovala. Svako od nas ima neku neostvarenu želju, a meni je žao što nisam rodila dete, pa da peva kao ja. Mirku je sve bilo jasno i za dva dana doneo je gotovu pesmu. Kada sam čula reči rasplakala sam se. To je bilo ono pravao! Sa Ivanom sam narednih dana provežbala pesmu. U studiju je kao iskusna pevačica, bez straha i treme sve je otpevala iz prvog puta. Dragan Stojković Bosanac, moj producent, je bio zapanjen i oduševljen. Za svaki slučaj snimio je i drugi put, ali na ploči se našla ona prva varijanta, ističe Lepa.

Mala Ivana ne peva u horu ali je član folklorne sekcije, zajedno sa sestrom. Lepa kaž da ne treba nigde ni da ide, ona će se o njoj starati. 

Ivana je od kako je snimila pesmu sa Lepom postala popularna u školi. Svi dečaci se "motaju" oko nje, a tata Mile kaže da mu se telefon usijao od stalnih poziva. Lepa dodaje da devojčicu zove i kod nje, pa ljudi misle da ju je pevačica usvojila.Tada mora da objašnjava da dete ima roditelje i staslnu porodicu sa kojom živi. A šta Lepa savetuje Ivani?

- Neka uči školu dobro kao i do sada, jer diplomu mora da stekne. Pomoći ću joj koliko mogu. Još je rano da snimi ploču. Mora da sazri i kao pevač i kao ličnost. Neće biti ploče bar di 12-13. godine da se ne bi slučajno čulo kako mutira. Ona je dobra devojčica i savesno obavlja svoje obaveze, a kada dođe vreme odabraćemo joj prave pesme. Može Ivana sve da peva - od izvornih pesama preko modernih do roka. Brzo uči i samo neka tako nastavi, zaključiča je pevačica Lepa Lukić.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovi članci izašli su u "Saboru", 1994. godine. *

Lepa Lukić i njena "naslednica" - Ivana Đorđević

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".