У оквиру емисије Београдска Хроника, причало се о акцентовању због којег је РТС нешто више у другим медијима него иначе, а онда су камерама отишли у Врање, град о којем се прича већ неколико дана због новогодишњих украса који изгледају као да су изашли из неког хорор филма.

Пре неколико недеља, ученици Филолошке гимназије представили су пројекат "Дигитални буквар" који су илустровали питањем на Инстаграму: Имаш ли проблема са падежима као људи са југа Србије? Наравно, доста људи се побунило и увредило јер је поменути пројекат доживело као пежоратив. Те теме су се дотакли у оквиру емисије, а из Врања се јавила допсиница РТС-а Данијела Манић Стоиљковић која је прво рекла да Врањанци јако воле свој мелодичан језик, а онда нам пружила и увид у то како он звучи и згледа.

Ако сте ме разумели – добро, ако несте, па преведите си, поручила је новинарка на крају укључења. Можда онима који немају пуно контакта са јужњачким говором ово звучи страно, али није толико тешко, само се препустите мелодији и све ћете сконтати, и што у Врање цел дн врне киша, и што се напољу ускочоперимо и зато си повише Врањанци седеше кући.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".