Јавног сервиса Србије издао је званично саопштење:

- Примедбе због правилне употребе акцената у најгледанијој српској телевизијској емисији ТВ Слагалица упућене Јавној медијској установи Радио-телевизија Србије попримиле су у јавности непримерене размере. Неосноване оптужбе су, парадоксално, упућене квизу који много полаже на тачност, информативност и вредности образовања, науке и културе. Да је дошло до грешке или неправилне употребе акцената, реакција јавности би била разумљива - међутим, грешке нема.

Фото: РТС принтскрин

 

- РТС као јавни сервис има одговорност према језику и свест о потреби поштовања језичких норми, укључујући и оне акценатске. Лектори запослени у нашој кући руководе се својим професионалним знањем и нормативним приручницима, пре свега Правописом Матице српске и шестотомним Правописним речником Матице српске, који представљају "устав" српског књижевног језика.

- Често чујемо примедбу да је језик жива ствар и да се непрестано мења, те да су књижевни акценти на којима ми истрајавамо у несагласју са "стањем на терену". Ово и јесте питање које заслужује да буде најозбиљније размотрено, и то од стране институција које се баве језиком – Одбора за стандардизацију језика, Института за српски језик и Одељења за српски језик у Матици српској.

Фото: РТС принтскрин

 

- До тада, док институције, евентуално, ово питање не разреше, Радио-телевизија Србије ће наставити да се руководи акцентским правилима која су још давно утемељили Ђуро Даничић и Вук Караџић - пише на сајту РТС.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".