Познаваоци хортикултуре кажу да постоји пет биљака које би скоро свако требало да има у дому увек, а нарочито у време када је ваздух мање чист.

1. Енглески бршљан


Можда вам је енглески бршљан познатији као пузавица на многим зидовима и по дрвећу у парковима, али НАСА тврди да је то најстарија собна биљка која квалитетано прочишћава ваздух.

Добро успевају у малим саксијама, и лако се размножавају помоћу пелцера у води, за само неколико дана. Енглески бршљан од токсина у простору уклања формалдехид и бензен.

Фото: Профимедиа

 

2. Спатифилум 

Ова биљка, верује се, доноси срећу женама. Поред тога што су богате зеленим листовима имају и беле цветове налик мини калама. Не само што оплемењује простор, спатифилиум спада у биљке које добро пречишћавају ваздух у простору.

За ову биљку је карактеристично да може да се гаји и у простору којем недостаје сунчева светлост, а и не захтева неку посебну негу. Све што је потребно јесте да га заливате једном недељно, а на пролеће да му додате мало ђубрива како бисте подстакли раст биљке и цветова. Из ваздуха уклања бензен, угљен моноксид, формалдехид, трихлоретилен и ксилен.

3. Бенџамин


Многе домаћице га обожавају, јер је раскошан и делује као прави украс у дневној соби. Ова биљка пореклом из југоисточне Азије и узгаја се најчешће у затвореном простору. У зависности од врсте може да нарасте и више од два метра у висину.

Бенџамин воли светлост, а заливање тражи једном недељно, када се земља потпуно исуши између два круга напајања водом. Одличан је борац против токсина као што су формалдехид, трихлоретилен и бензен.

Фото: Профимедиа

 

4. Зелени љиљан


Зелени љиљан чији латински назив је и Chlorophitum comosum одличан је избор за све почетнике у ботаници. Ова биљка успева на индиректној сунчевој светлости и опстаје у готово свим условима. Познато је да може да преживи и на температурама од само два степена. Ваздух пречишћава тако што уклања из њега формалдехид и ксилен.

Фото: Профимедиа

 

5. Фикус


Ова биљка која има бордо стабло, пореклом је из Индије. Врло је издржљива и воли светло. Фикус је потребно заливати зими два пута седмично, док је лети довољно једном. Из ваздуха елиминише ксилен, бензен, формалдехид и трихлоретилен.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".