ПОЧЕТАК - МАЛЕ СУМЕ

- Немојте се надати да ће те од прве уштеде купити себи стан или ауто, јер то не може преко ноћи, морате започети са малим износима. Покушајте да инсталирате неку апликацију за штедњу, да бисте започели свој подухват. Заокружује сваку куповину на најближи динар и штедите додатни новац. Такође можете подесити забавна правила штедње новца, као што је "потрошити мање", тако да кад год потрошите мање од на пример 3000 динара недељно, остатак недељног буџета иде у "штек".

Фото: Н. Скендерија

 

 

ПЛАН ШТЕДЊЕ

И како поред тако мало новца да уштедети?
Најпре седите и направите списак ствари које заиста морате да купите које су неопходне, на недељном нивоу. Остало одмах заборавите и купите само потребне ствари.

Крените од хране.

Навикли смо да сваки ручак буде са месом. Промените те навике и уведите више поврћа које је јефтиније, а здравије.

Хлеб нам редовно остаје и онда га бацамо.
Стари хлеб препеците у тостеру и направите топао и хрскав сендвич или га исеците на коцкице, зачините маслиновим уљем, органом и вегетом па препеците на грилл тигању. Добићете лепе грицкалице, а нећете бацити хлеб.

Смањите куповину грицкалица и слаткиша. Тако ћете мање пара потрошити, а и нећете се гојоти.

Немојте куповати нову одећу само зато што је на акцији. На тај начин трошићете безпотребно новац, а орман ће бити препун.
Стару гардеробу сликајте па слике поставите по групама или страницама које се баве продајом.

Колико год имате времена идите пешке на посао или у куповину. Уштедећете на гориву уколико сте возач.

ЗАМИСЛИТЕ ДА ИМАТЕ МАЊЕ 

Претварање да имате мање може бити креативан начин да уштедите новац. Поставите аутоматско преношење новца са вашег текућег рачуна на ваш штедни рачун, тако ће све што вам остане током једног месеца одмах отићи на штедњу. Поред тога, можете отворити и штедни рачун у одвојеној банци, тако да нисте у искушењу да преносите новац на ваш текући рачун.

ОДВОЈТЕ ПОТРЕБУ ОД ЖЕЉЕ

Често купујемо ствари да би себе наградили због посла који смо обавили или да би задовољили неке своје жеље. Треба да јасно одвојимо потребе од жеља. И да се тиме водимо приликом куповине. Купујте само оно што морате.

ПОТРОШЊА НА ПАПИР

Кад је новац при крају или га више нема размишљамо где смо га потрошили. Тада настаје блокада у глави. Сетимо се неких крупних набавки али оне ситне заборавимо.
Пишите свакодневно где сте потрошили новац, чак и за оне најмање износе. Управо ти мали рачуни праве највећу потрошњу коју заборављамо.

ГОТОВИНА ИЛИ КАРТИЦА

Приликом плаћања готовином имамо бољи преглед потрошње и теже завлачимо руку у џеп.

Плаћање картицом је мање „болно“ и лакше нам је да само провучемо картицу. Иако је много практичније коришћење картице, размислите о томе. Увек новац са картице "испари".

САВЕТИ БОГАТАША

Ово је савет једног од најбогатијих људи на свету, инвеститора Ворена Бафета.

„Немојте да штедите од онога што вам је остало након што све платите, већ потрошите оно што вам је остало након што сте одвојили штедњу“.

Људи који су стекли огромне своте новца на овај или онај начин никада не плаћају оно што не морају. Веома су пажљиви у трошењу новца и не купују оно што им није неопходно.

Колико је то значајно говори нам један популарни цитат Бенџамина Франклина:

„Пазите на мале трошкове! Мала рупа може да потопи велики брод“