Звучи вам познато? Многе улице у Београду овако су дочекале први велики снег, а станари су нервозно одмахивали главом жалећи се што нема ко да га почисти.

Истина је да, ако живите у улици трећег приоритета, за шта су велике шансе, ниједна служба неће доћи да га очисти. Градске службе не чисте улице трећег приоритета, нити су их икада чистиле. Тако да вам, ако станујете у таквој улици, преостаје једино да сами узмете лопату у руке.

Ево које улице чисте градске службе:

Улице првог приоритета

Фото: Милена Анђела

 

То су све оне улице којима саобраћа градски превоз и оне се чисте у сваком тренутку, па и док пада снег. Њихова укупна дужина је 1.767 километара.

Улице другог приоритета

Фото: Танјуг

 

Чишћење тих саобраћајница креће чим падне снег и заврши се чишћење улица првог приоритета, а рок за завршетак тог посла је 48 сати. Укупна дужина улица другог приоритета је 491 километар.

Улице трећег приоритета

Фото: П. Милошевић

 

То су мање улице, саобраћајнице у којима је омогућено паркирање са обе стране, па није могуће ући камионом, слепе улице и међублоковске саобраћајнице. Те улице се чисте само на захтев управљача пута, МУП-а и Хитне помоћи.

Одлука о комуналном реду подразумева и да станари обавезно очисте снег испред зграде и уклоне леденице са крова које могу некога да повреде. Они који прекрше Одлуку о комуналном реду, ризикују новчане казне од 5.000 до 50.000 динара. Да будемо прецизни, Одлуком је обавезно уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара, који се налазе испред зграде или парцеле, за правна и физичка лица која користе те непокретности као власници, корисници, закупци или непосредни држаоци.

То подразумева и обавезно уклањање леденица са кровова истурених делова зграде, као и чишћење улаза у стамбене и пословне објекте. Казна за физичко лице износи 5.000 динара, за предузетнике 25.000 динара, за правна лица 50.000 динара.

Казна и за неочишћен ауто

Фото: Профимедиа

 

Казне можете да добијете ако и својим "белим" четвороточкашем изађете на улицу и учествујете у саобраћају. Казне су и неколико пута веће ако због немара неко буде повређен. Сигурно сте икс пута на улицама видели аутомобил који на крову носи сав наталожени снег. Рекли бисмо, то је проблем власника аутомобила, али и није уколико тај снег током вожње почне да пада па заврши на аутомобилу иза себе.

Уколико се укључите у саобраћај, а да претходно нисте очистили снег или лед са својих стакала, то вас може коштати 5.000 динара, што је износ који можете очекивати и за завејане регистарске таблице и светла. Ако неочешћеним возилом изазовете саобраћајну незгоду, то вас може коштати од 5.000 до 18.000 динара.

(Телеграф)