Zvuči vam poznato? Mnoge ulice u Beogradu ovako su dočekale prvi veliki sneg, a stanari su nervozno odmahivali glavom žaleći se što nema ko da ga počisti.

Istina je da, ako živite u ulici trećeg prioriteta, za šta su velike šanse, nijedna služba neće doći da ga očisti. Gradske službe ne čiste ulice trećeg prioriteta, niti su ih ikada čistile. Tako da vam, ako stanujete u takvoj ulici, preostaje jedino da sami uzmete lopatu u ruke.

Evo koje ulice čiste gradske službe:

Ulice prvog prioriteta

Foto: Milena Anđela

 

To su sve one ulice kojima saobraća gradski prevoz i one se čiste u svakom trenutku, pa i dok pada sneg. NJihova ukupna dužina je 1.767 kilometara.

Ulice drugog prioriteta

Foto: Tanjug

 

Čišćenje tih saobraćajnica kreće čim padne sneg i završi se čišćenje ulica prvog prioriteta, a rok za završetak tog posla je 48 sati. Ukupna dužina ulica drugog prioriteta je 491 kilometar.

Ulice trećeg prioriteta

Foto: P. Milošević

 

To su manje ulice, saobraćajnice u kojima je omogućeno parkiranje sa obe strane, pa nije moguće ući kamionom, slepe ulice i međublokovske saobraćajnice. Te ulice se čiste samo na zahtev upravljača puta, MUP-a i Hitne pomoći.

Odluka o komunalnom redu podrazumeva i da stanari obavezno očiste sneg ispred zgrade i uklone ledenice sa krova koje mogu nekoga da povrede. Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu, rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara. Da budemo precizni, Odlukom je obavezno uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci.

To podrazumeva i obavezno uklanjanje ledenica sa krovova isturenih delova zgrade, kao i čišćenje ulaza u stambene i poslovne objekte. Kazna za fizičko lice iznosi 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000 dinara, za pravna lica 50.000 dinara.

Kazna i za neočišćen auto

Foto: Profimedia

 

Kazne možete da dobijete ako i svojim "belim" četvorotočkašem izađete na ulicu i učestvujete u saobraćaju. Kazne su i nekoliko puta veće ako zbog nemara neko bude povređen. Sigurno ste iks puta na ulicama videli automobil koji na krovu nosi sav nataloženi sneg. Rekli bismo, to je problem vlasnika automobila, ali i nije ukoliko taj sneg tokom vožnje počne da pada pa završi na automobilu iza sebe.

Ukoliko se uključite u saobraćaj, a da prethodno niste očistili sneg ili led sa svojih stakala, to vas može koštati 5.000 dinara, što je iznos koji možete očekivati i za zavejane registarske tablice i svetla. Ako neočešćenim vozilom izazovete saobraćajnu nezgodu, to vas može koštati od 5.000 do 18.000 dinara.

(Telegraf)