Једна од већих дилема јесте када је најбоље време за вежбање - ујтуру или увече? Вежбање увече за 61 посто смањује ризик од ране смрти, тврде аустралијски истраживачи. Осмогодишње истраживање на узорку од 30 хиљада људи утврдило је да није није важно колико дуго вежбамо у току недеље, него колико често.

Поставља се даље питање - Какве вежбе чувају наше срце? Др Саша Плећевић, познатији као Др Филгуд, специјалиста анестезиологије са реаниматологијом и фитнес тренер за Прва ТВ открио је неколико савета свима онима који желе да доведу линију у ред и живе здраво. Постоје истраживања која показују да је поподневно вежбање најбоље и постоје истраживања која показују да је преподне најбоље вежбати.

- Све зависи од просека и нашег метаболизма. Појединачно је некоме боље поподне, а неком ујутру - објаснио је др Филгуд који је открио да он лично вежба свако јутро. Др Филгуд објаснио је како би требало да изгледа једно јутарње вежбање за здрав живот.

Фото: Shutterstock

 

- Прво када се пробудите требало би попити чашу воде собне температуре са пробиотиком. Научно је доказано да пробиотик подиже имуни систем, јер ми имамо "два мозга" у нашем телу - један је у глави, други у стомаку. После тога треба попити шољу зеленог чаја за оскидацију. Затим, тренинг, хидратација у току тренинга, па онда доручак - објаснио је др Филгуд и осврнуо се на вечерње вежбање.

- Јако је битно да ако вежбате у исто доба дана у исто време, постижете бољи ефекат него да мешате. Телп тражи рутину, али вежбе треба да се мењају. Људимо је довољно три пута недељно вежбање, тренинг снаге и флексибилности. Шетња је обавезна сваки дан - саветовао је фитнес тренер и истакао да претерана физичка активност није добра и чак може да доведе до различитих поремећаја.

Фото: Shutterstock

 

Такође, сан је веома битан за мршављење. Према његовим речима ако пореметимо сан, теже мршавимо.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)