Беланца су невероватан извор протеина, а жуманци су пуни витамина и минерала, укључујући витамин А, Б12, селен, колин и лутеин, каже нутрицкионисткиња Линсдеј Венглер.

Но како би добили најбоље од јаја, треба припазити на који их начин припремате. Иако не постоји 'погрешан' начин припреме јаја, неке методе нису толико здраве као друге.

Многи нутриционисти кажу како је дефинитивно најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри.

С тиме се слаже и нутрицкионисткиња Сандра Марић Булат.

- Сирова јаја су најопаснија, сирово беланце теже се вари због присутног авидина и на тај начин су тешко за обраду у организму. Осим тога, велика је могућност од тровања салмонелом. Најбољи избор припреме су поширана или кувана јаја. Печењем уносимо већу количину непотребних масноћа, али приликом припреме довољно је тигањ мало премазати уљем како би добили нискокалоричан оброк. Са мало масноћа већа је искористивост А, Д и Е витамина из јаја. Свакако треба избегавати припрему печених јаја са сланином приликом чега уносимо сувишне масти и со - рекла је Марић Булат за 24сата.хр.

- Ако пржите јаја на маслацу, можда ћете поништити неке здравствене благодети јаја. Јаја су природно богата протеинима и с мало засићених масноћа, али чим смеси додате маслац, засићена масноћа у вашем јелу расте. То је нешто што не желимо, јер је прекомерна засићена масноћа у прехрани уско повезана са срчаним болестима - каже нутрицкионисткиња Катерин Басбаум.

- Дијеталне смернице за Американце 2020. - 2025. предлажу да се унос засићених масноћа смањи на мање од 10% укупних калорија дневно. Коришћење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије јелу, као и нездраву масноћу која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести - додаје нутрицкионисткиња Тара Томаино.

Томаино додаје да се не морате чувати само маслаца, кокосовог уља и масти од сланине који су такође лоши, као и печење јаја у тепсији који садржи велике количине засићених масноћа у облику павлаке или сира. Коришћење тих састојака може умањити високи нутритивни профил јаја. Од пржења јаја, нездравије је једино пржење јаја на јакој ватри.

Како се наводи, кување на високим температурама оксидира уља, која таква могу подстакнути упалу у телу. Стога треба користити уља која се диме тек на вишим температурама, попут уља авокада, како би се спријечила оксидација.

Како је најбоље припремити јаја?

- Припремање јаја с минимално масноћа или употреба незасићених масти попут маслиновог уља или уља авокада здравија су алтернатива. Јаја која се кувају као тврда или поширана, узевши у обзир да је то начин да се припреме јаја без потребе за додатном масноћом - каже Томаино.

Осим како их кувате, битно је и с чим једете јаја. 

БОНУС ВИДЕО