Провођење времена напољу ноћу може бити важан део здраве рутине, пружајући нам прилику за кретање или барем удисање свежег ваздуха.

Међутим, загађење ваздуха могло би да смањи здравствене добробити ове навике.

Према новом истраживању, загађење ваздуха и изложеност вештачком светлу могу да повећају ризик од можданог удара.

У студији коју су провели Yонгхао Wу, Пенг Схен, Зонгминг Yанг и њихове колеге, учествовало је више од 28.300 одраслих особа које живе у Кини. Истраживачи су користили сателитске слике које показују светлосно загађење како би анализирали податке о изложености учесника спољашњем, вештачком светлу ноћу.

Пратили су испитанике шест година, између 2015. и 2021.

Резултати истраживања објављени у марту ове године сугеришу да континуирано излагање снажном вештачком светлу може повећати ризик за развој стања која утичу на проток крви у мозгу за 43 посто.

Та стања укључују зачепљене артерије које могу блокирати доток крви и крварење у мозак те резултирати можданим ударом.

Студија је објавила да изложеност вештачком светлу може смањити сан и повећати ризик од можданог удара. Такође, људи с највећом изложеношћу спољном вештачком светлу у вечерњим сатима имали су 43 посто веће шансе за цереброваскуларну болест од оних с најнижим нивоима изложености.

Осим тога, истраживачи су приметили да хронична ноћна изложеност јаком светлу може да потисне природну телесну производњу хормона мелатонина, који подстиче сан.

Дакле, прекомерно излагање светлу могло би да наруши сан и тако повећа ризик од можданог удара.

„Фактори околине, попут спољашњег светла ноћу или вештачког светла, играју значајну улогу у нашем свакодневном животу и добробити. Како се наша друштва убрзано модернизују, спољашњи фактори – посебно они који су вештачки подстакнути, постају све превладавајући и значајнији“, рекао је кардиолог др Мустали Дохадwала за Параде, преноси Индеx.хр.

Кардиолози зато саветују прилагођавање свакодневних навика како би се смањио ризик од можданог удара.

Нажалост, разни фактори могу стати на пут нашој могућности да будемо унутра када се упале вештачка светла, попут рада у трећој смени и слично. Међутим, још увек можемо да предузмемо кораке како бисмо смањили ризик од можданог удара.

Кардиолог др Трент Орфанос саветује да своје излагање светлу ограничимо на дан, ако је то могуће.

„Прошетајте ујутро или за ручак, што ће вам помоћи у томе. Затим, увече, посебно након што сунце зађе, угасите светла унутра, што ће помоћи вашем телу да се прилагоди здравом сну“, појаснио је.

Осим тога, рачуна се и оно што радимо кад смо унутра. „Избегавајте гледање телевизије или мобилног телефона или рачунара непосредно пре спавања“, наводи кардиолог др Брадлеy Серwер.

Такође предлаже коришћење завеса или ролетна које потпуно затамњују прозоре како би се блокирала вештачка светлост која улази.

БОНУС ВИДЕО