Ноћно мокрење или, како се стручно назива, ноктурија, није нимало занемарљив симптом. Кад се због тога неколико пута ноћу будите и устајете, ујутру се осећате уморно и слабије функционишете јер вам је поремећен и циклус спавања. Уролози кажу да им пацијенти оба пола због овог проблема веома често долазе. Често се поставља питање колико је пута "нормално" ићи у тоалет ноћу. Ево одговора - једном, евентуално два пута, али само уколико сте унели доста течности непосредно пред спавање. Кад трчкање у тоалет због мокрења постане редовна појава, разлози се под хитно морају испитати.

Шта све иритира бешику

Ако током дана пијете превише течности, сигурно ћете устајати ноћу, јер бубрези и даље раде иако тело производи мање урина. Битно је и шта пијете. Бешику иритирају алкохол и пића која садрже кофеин која су диуретици, односно супстанце које подстичу мокрење. Сувише активна бешика је такође уобичајена појава. Она је велики мишић па кад почне пречесто да се грчи, чак и када је ниво урина низак, добија се изненадна жеља за мокрењем коју је тешко контролисати. Већина људи мокри седам до осам пута дневно, а они с превише активном бешиком више од тога, укључујући и ноћ. Ово стање проузроковано је и здравственим проблемима као што су инфекције бешике, мокраћних канала и бубрега, када се као пропратни симптоми јављају и пецкање, болови и притисак у стомаку, па и грозница.

Фото: Shutterstock

 

Озбиљни узроци

ДИЈАБЕТЕС често као симптом има учестало мокрење, поготово ако се не лечи или ако још није дијагностикован. Бубрези раде више него што треба да би избацили висок ниво шећера у крви који завршава у мокраћи. Дијабетичари су стално жедни, па и то повећава унос течности.

УВЕЋАНА ПРОСТАТА код мушкараца најчешћи је узрок ноћног мокрења. Овај орган који се налази одмах испод бешике, кад је повећан, притиска бешику и мокраћну цев, па нагон за мокрењем диже људе из кревета више пута ноћу.

ПОРЕМЕЋАЈИ СПАВАЊА - апнеја и несаница, повећавају шансе за ноћно мокрење. Понекад се не зна шта је томе узрок, али ово свакако ремети сан.

ПОЈЕДИНИ ЛЕКОВИ су такође узрочници, а то су диуретици, бета блокатори, антидепресиви и они који се пију против спазама. Зато диуретике не треба узимати пред спавање. Хронична стања која појачавају ноћно мокрење су болести срца и висок крвни притисак који скупљају течност у ткивима.

Фото: Shutterstock

 

Промените навике

Стручњаци препоручују пацијентима да уведу једноставне навике. Најпре треба смањити унос течности неколико сати пре спавања и избегавати кафу и алкохол у вечерњим сатима. Такође, треба обавезно мокрити непосредно пре одласка у кревет. Ако се узимају диуретици, то треба чинити раније током дана. Код отока ногу, ваља носити компресионе чарапе и ноге подићи кад год сте у прилици. То помаже да се течност избацује дању и да не устајете због тога током ноћи. Уколико ништа не помогне, отиђите код уролога да бисте искључили озбиљније обољење.

Проблем има сваки трећи човек

Процењује се да од ноћно мокрење мучи једну од три особе које су старије од 30 година. Стање је учесталије у старијем добу и обухвата скоро половину оних који имају више од 50 година. У млађем животном добу чешће је код мушкараца, а после педесете више погађа жене.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: