Али прва шољица кафе ујутро можда није најбољи начин да започнете дан. Заправо, доктори верују да је најбоље време за уживање у шољици кафе између 9:30 и 11:30. Ефекти које може да има на ваше тело када је пијете на празан стомак могу да буду прави знак за узбуну.

Кафа је за многе од нас напитак за буђење, али њено конзумирање чим устанете из кревета може имати супротан ефекат. Кофеин удвостручује ниво хормона стреса и може да доведе до проблема са спавањем. Ако дан започнете шољицом кафе, након кратког времена ћете се поновно осећати поспано. То се догађа јер наше тело производи инсулин како би надокнадио шећер, узрокујући пад нивоа глукозе у крви, што резултира недостатком енергије и анксиозношћу.

Ваше тело може брже да изгуби битне минерале

Конзумација редовне дозе кафе рано ујутро може довести до губитка многих основних витамина и минерала. Може саботирати апсорбцију гвожђа, магнезијума и витамина Б који су од великог значаја за наш нервни систем. Превише кофеина такође може излучити калцијум из ваших костију, чинећи их слабим и ломљивим.

Фото: Профимедиа

 

Може да доведе до повећања килограма

Иако вам црна кафа може помоћи у сагоревању масноћа, она такође може да поремети ваш начин спавања. Када се не наспавате, осећате се гладније и више жудите за слаткишима. Многи напици од кафе, попут популарних заслађених мешавина, препуни су шећера и калорија те могу довести до вишка килограма.

Суши кожу

Будући да кафа чини да чешће мокрите она дехидрира ваше тело. Кад дехидрирате, токсини теже излазе из тела кроз вашу кожу. То, пак, исушује кожу и чини је осетљивијом на разне проблеме, попут преурањених бора.

Повећава шећер у крви

Јутарња шољица кафе отежава ћелијама регулацију шећера у крви, што може довести до разних болести. Висок шећер у крви, пак, може да доведе до гојазности, па чак и да повећа ризик од кожних инфекција.

БОНУС ВИДЕО: